PROTESTNA ŠETNJA „1 OD 5 MILIONA“
9. februar 2019.
DEPA „POKOSIO“ URAGAN
11. februar 2019.

KONTRAST NASLEĐA U GROCKOJ

U RANČIĆEVOJ KUĆI U GROCKOJ, OTVORENA JE IZLOŽBA SLIKA POD NAZIVOM „KONTRAST NASLEĐA“

 

 

Ovih dana je u „Rančićevoj kući“ u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, otvarena izložba slika i crteža pod nazivom „Kontrast nasleđa“ .

Autori radova su akademski slikar Ivana Blečić Stefanović i njen učenik Veljko Vučenović.

U okviru zajedničke samostalne izložbe crteža i slika u „Rančićevoj kući“, oni su prikazali svoje radove, ali i odnos mentor – učenik koji je oduvek bio veoma važan u umetnosti, a koji je nužan u svakom procesu prenošenja i sticanja znanja.

Kako smo mogli zapaziti Veljko slika isključivo portrete, dok njegova profesorka Ivana na svojim uljima na platnu pokušava da zaustavi trenutke života. Tim povodom za Avalainfo.net kaže:

Slike koje sam napravila poslednjih godina, puštene su da me vode, da mi same otkriju koncept na samom kraju. Nema ograničavajuće tendencije. Tragač ne nalazi put, već put nalazi njega. A put mi poručuje da suviše brzo hrlimo kroz život, svi do jednog. U tom životnom maratonu retko zastajemo da se osvrnemo, makar na tren.

Odnos prema svom đaku je za slikara vid preispitivanja sebe, budući da preneta znanja o mogućnostima likovnog stvaralaštva ne smeju biti uslovljena likovnim jezikom učitelja. Individualni rad sa mentorom je pak, za đaka, osvedočeni put sticanja saznanja i ličnog razvoja.

Otvaranje izložbe uveličali su učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke. Ljubitelji ulja na platnu i portreta moći će da uživaju u slikama sve do 26. februara, dokle izložba traje.

 

Nađa A. Keleris

 

Ostavite odgovor