PREMIJERNI „SLADOLED“ U NIŠU
1. септембра 2020.
Uskoro Srpski kulturni centar u Švedskoj
5. октобра 2020.

PREMIJERA POD MASKAMA

Premijerom predstave „Vasa Železnova i drugi” Maksima Gorkog u režiji gosta iz Hrvatske Zlatka Svibena, Narodno pozorište je sinoć otvorilo  svoju 152. sezonu

 

 

Da su Beograđani željno čekali prvu premijeru Narodnog pozorišta u ovoj sezoni, potvrdili su svi oni koji su ostali ispred pozorišnih vrata, moleći za onu „kartu više“ ne bi li odgledali „VASU ŽELEZNOVU“.

Istovremeno ovo je prva predstava u Nacionalnom teatru nakon šest meseci pauze koja je prouzrokovana epidemijom koronavirusa, zato su mere predostrožnosti bile na nivou. Svakom posetiocu je na ulazu merena temperatura i ruke prskane dezinfekcionim sredstvima. A maske su postale svakodnevnica svih nas.

Publika je sa velikom pažnjom pratila ovu dramu čiju osnovu čini druga verzija „Vase Železnove“ Maksima Gorkog iz 1935. godine, a adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana „Delo Artamonovih“, prizore i neka lica iz prve verzije „Vase Železnove“ (Mati), međuigru i lica iz „Pesme o Sokolu“ i epilog, takođe, prema romanu Gorkog – „Foma Gordejev“.

Predstava prati sudbinu žene koja je mati, a koju su životne okolnosti naterale da bude otac porodice. Počinje pričom o njenom dedi, koji je osnivač preduzeća i čiji karakter ona nasleđuje, a završava se pričom o njenom unuku u kome Vasa pred svoju smrt jedino vidi svetlu zvezdu da ono što je radila ima smisla zbog njegovog postojanja.

Posle nešto više od dva sata veoma nadahnute igre, gledaoci su višeminutnim burnim aplauzom i uzvicima „bravo“ pozdravili glumačku ekipu koju je u ulozi naslovne junakinje Vase, vlasnice brodarskog preduzeća, kojoj volja za moć uništava život, tumačila prvakinja Drame Ljiljana Blagojević.

U velikom glumačkom ansamblu uloge su ostvarili i Petar Božović, Rada Đuričin, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Sonja Kolačarić, Bojana Stefanović, Suzana Lukić, Branislav Tomašević, Bojan Krivokapić, Radovan Miljanić, Vanja Milačić, Zorana Bećić, Bojana Bambić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Luka Pavlović i dečak Gavrilo Ivanković.

U predstavi su učestvovali i baletski igrači Maja Stojakov i Miloš Živanović.

U autorskoj ekipi su i Slavenka Milovanović (dramaturškinja), Miodrag Tabački (scenograf), Ana Krstajić i Jana Rančić (kompozitorke), Katarina Grčić (kostimografkinja), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Sonja Vukićević (koreograf/ scenski pokret) i Svetlana Volic (autor video materijala).

Saradnici na predstavi su Milorad Jovanović (izvršni producent), Jelena Risteljić (asistent reditelja), Jasna Saramandić (asistent scenografa), Aleksandra Pecić (asistent kostimografa), Petar Antonović (video projekcije), Nemanja Konstantinović (producent u Drami), Saša Tanasković i Sanja Ugrinić Mimica (inspicijenti) i Danica Stevanović i Marija Nedeljkov (sufleri).

Prva repriza biće održana večeras, a do kraja meseca, komad će biti na repertoaru i 28. septembra.

Inače, podsećanja radi, „Vasa Železnova“ vratila se na Veliku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu posle više od osam decenija.

Prva i jedina premijera u Nacionalnom teatru održana je davnog 22. januara 1938. godine.

Ova poznata drama Gorkog, začetnika socijalističkog realizma u sovjetskoj književnosti, originalno je objavljena 1910. godine. Glavna junakinja je bogata vlasnica brodarskog preduzeća koja pokušava da sačuva ugled porodice, ogrezle u porocima, alkoholu i razvratu. Zanimljivo je da je Gorki 1935. preradio prvu verziju u skladu sa tadašnjim vremenom i uneo u nju motiv klasne borbe. Ta verzija kasnije je često izvođena u sovjetskom pozorištu, ali je postala popularna i izvan granica zemlje.

Predstavu u Narodnom pozorištu, u prevodu Kirila Taranovskog, režirao je priznati ruski umetnički par Vera Greč i Polikarp Pavlov koji su naslovnu ulogu poverili Zlati Markovac.

U scenografiji Miomira Denića (kostimograf nigde nije naveden) uloge su ostvarili i Milivoje Živanović, Dušan Radenković, Nevenka Urbanova, Ruža Tekić, Blaženka Katalinić, Anka Vrbanić, Jovan Nikolić, Junuz Međedović, Milorad Veličković, Lola Has, Nevenka Mikulić i Milorad Dušanović.

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor