Otvoren treći „Teatar na raskršću“ u Nišu

Glumac Denis Murić osvojio Gran pri Naisa
31. августа 2022.
Premijerom „Edipa“ otvorena nova pozorišna sezona u JDP
18. септембра 2022.

Otvoren treći „Teatar na raskršću“ u Nišu

Sinoć je u niškom Narodnom pozorištu, predstavom „Oslobođenje Skoplja“ otpočeo svoj teatarski život treći „Teatar na raskršću“

 

Sinoćnom predstavom „Oslobođenje Skoplja“ u režiji Gorčina Stojanovića, koja je urađena u koprodukciji niškog i leskovačkog pozorišta, svečano je otvoren treći festival „Teatar na raskršću“. Narednih sedam dana, Niš će biti balkanska prestonica kulture, koja okuplja glumce i obožavaoce pozorišne umetnosti.

Na „daskama koje život znače“ niškog Narodnog pozorišta, svoja umetnička dostignuća prikazaće nam ansambli iz Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.

 

Prisutnima se obratila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovska, najavivši veća ulaganja u festival od naredne godine:

„Istrajni smo u tome da ovaj festival proglasimo festivalom koji je od značaja za naš grad i već negde krajem ove godine kada budemo usvajali budžet za 2023. godinu to ćemo i planirati, tako da od naredne godine festival ne treba da brine za finansijsku podršku, koja će biti još bolja nego ove godine“.

Festival je svečano otvorio Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i informisanja, nakon čega je izvedena predstava Dušana Jovanovića, koja govori o životu i odrastanju dečaka Zorana usred Drugog svetskog rata.

Direktor niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je uz dobrodošlicu poželeo da Velika sala Narodnog pozorišta bude uskoro renovirana.

Večeras će biti izveden „Hrvatski put ka sreći“ kojim počinje takmičarski deo festivala.

Poslednjeg dana Festivala, 12. septembra, biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumačka ostvarenja, kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku i scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala, nagrada okruglog stola kritike i žirija novinara.

Nakon dodele nagrada biće izvedena predstava “U raljama života”, po romanu Dubravke Uglješić, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Nađa A. Keleris

Comments are closed.