SUTRA POČINJE 12. KUSTENDORF
10. јануара 2019.
MET DILON JE STIGAO NA MOKRU GORU
14. јануара 2019.

OTVOREN 12 KUSTENDORF NA MOKROJ GORI

Sinoć je u Drvengradu otpočeo svoj filmski život 12 po redu Kustendorf

 

 

Iako zavejan snegom, Drvengrad je od sinoć pa sve do 16 januara centar filmskog sveta. Da je tako, potvrđuju i sami gosti – filmofili koji su sedeli u prvom redu: gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, glumac Miloš Biković, advokat Zdenko Tomanović, bivši košarkaš Dragan Tarlać, ambasador Kube u Srbiji…

Ovogodišnji Kustendorf 12 po redu, održava se pod krilaticom „Savršeno tuce“. Na sinoćnjem otvaranju, pred krcatom salom, prisutnima se najpre obratio Emir Kusturica:

Ovaj festival, koliko ja vidim, ostaje veran tome da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobedničke zastave koje svako malo zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca.

On je dodao da svetlost sa Mećavnika već 12 godina osvetljava ne samo oblast filma već umetnost i kulturu u svetu na osoben, delikatan, specifičan i dragocen način. 

– Kada bismo na globusu nacrtali putanje velikih i važnih gostiju, ali i svih mladih talenata koji su dolazili iz celog sveta na Mećavnik, simbilički gledano, nacrtali bismo krvotok jedne kulture i krvotok jedne umetnosti čije je srce svakih sedam dana godišnje upravo na Mećavniku…

Želim da svetlost sa Mećavnika obasjava i srpsku i evropsku i svetsku kulturu u godinama koje su ispred nas i da svake godine sve veći broj mladih ljudi dolazi ovde da se zarazi virusom prave, istinske autentične kulture i prenese ga u sredinu iz koje dolazi i da se tako ono što se može iz ovoga sveta spasiti na kraju i spase – poručio je Vukosavljević.

Glumac Slavko Štimac, ovogodišnji dobitnik Nagrade za buduća ostvarenja, imao je i čast da svečano proglasi festival otvorenim zahvalio se rečima da mu je velika čast, naročito što nagradu dobija od nekog ko je majstor svog zanata.

– Emire, ti i ja smo proveli mnogo dana i noći na filmskom setu ispred i iza kamere, ali jako si me prijatno iznenadio ovim. Nagrada nosi naziv za buduće filmove, nadam se da ću ih raditi i spremam ih a tebi Emire takođe želim puno filmova i želim da ovaj mali festival, po mnogo čemu specifičan i jedinstven, želim da traje još puno godina – poručio je Štimac.

– Slavko je jedinstvena pojava u svetu filma, istakao je Emir i dodao: – Nikada i niko naš, toliko naš, nije tako direktno izražavao emociju kao Slavko. Kada, posle mnoštva glumaca koji se nađu pred vama, dođe na Slavka red, onda odahnete. Samo on i Paja Vuisić imali su taj talenat da nepogrešivo izgovaraju replike. To je čovek koji je lakoćom virtuoza unosio emociju u svaki objektiv. Mislim da je ovo divna prilika da mu se zahvalim za to mnoštvo filmova i da izrazim nadu da ćemo makar još jedan da uradimo do kraja.

Nakon programa otvaranja prikazan je novi dokumentrani film Emira Kusturice, „Pepe, jedan uzvišeni život“, o poslednja dva dana predsedničkog mandata Urugvajca Hosea Muhike („Zabranjeno je plakanje“, poručio je Kusturica), a onda je Veliki orkestar narodne muzike braće Advahov iz Moldavije sa svojih 40 muzičara održao vanserijski koncert.

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor