Obilaznicu oko Beograda od Straževice do Bubanj potoka otvorio Aleksandar Vučić

Vidovdan slavim a tebe nema!?
27. jun 2023.
Dobitnica nagrade „Business women awards“, novinarka Nađa A. Keleris
8. septembar 2023.

Obilaznicu oko Beograda od Straževice do Bubanj potoka otvorio Aleksandar Vučić

 Nakon sinoćnjeg svečanog otvaranja obilaznice oko Beograda – od Straževice do Bubanj potoka, jutros u 9 časova puštena je u saobraćaj

 

Obilaznicom oko Beograda sa šest saobraćajnih traka, od Dobanovačke petlje do Bubanj potoka od danas će se stizati za manje od pola sata, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić na sinoćnjem svečanom otvaranju.

Deo auto-puta od tunela Straževica do Bubanj potoka, u dužini od 9,74 kilometra, juče je svečano otvoren u prisustvu predsednika Srbije, državnog vrha i ambasadora Kine i Azerbejdžana, čiji su stručnjaci učestvovali u izgradnji.

 

„Ponosan sam zbog svega što je urađeno, i zbog onoga što dolazi… Ljudi će moći da vide celu trasu, to je veličanstveno, prošao sam i helikopterom da to vidim, divno izgleda“, rekao je ushićeno predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, u planu je eksproprijacija zemljišta.

Kako saznajemo, obilaznica oko Beograda duga je 47 kilometara i projektovana je za brzinu od 120 kilometara na sat. Da li se brzina prekoračuje, pratiće se iz jedinstvenog centralnog sistema nadzora i upravljanja. Vozače će zapravo kontrolisati četiri vrste kamera.

Projekat je započet još 1991. godine. Radovi su obnovljeni pre pet godina i od tada se radilo na takozvanom sektoru B, od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj potoka. Rok je bio tri godine, ali su se zbog pandemije i drugih izazova radovi produžili i sada su završeni.

Ova obilaznice je izgrađena kako bi se smanjio intenzitet saobraćaja i gužva na mostu Gazela na kome dnevno prođe i do 250.000 automobila, kao i da se rastereti deo autoputa koji prolazi kroz glavni grad Srbije.

Nakon 30 godina otvorena obilaznica oko Beograda: Predsednik Vučić predložio da se zove po Milutinu Mrkonjiću

– Za pet godina smo uradili više nego neko za 27 godina. Očekivao sam da bude brže, ali imali smo mnogo problema sa eksproprijacijom – rekao je Vučić i dodao:

– Vrlo je važno za celu zemlju. Biće to najprometnija, najvažnija saobraćajnica. Ovo je veliki dan, baš sam ponosan. Završili smo još jednu stvar.

Najavio je da će danas biti potpisan ugovor za izgradnju obilaznice oko Kragujevca.

 

 

– Sutra najavjujemo srpske kompanije udružene u veliki konzurcijum, radiće obilaznicu oko Kragujevca, 22 kilometra. Sutra Vlada to odobrava i potpisuje se – rekao je Vučić i dodao:

– Krajem septembra otvaramo auto-put Ruma-Šabac. Do Šapca će trebati 45 minuta vožnje i onda se nastavlja izgradnja brze saobraćajnice do Loznice.

Istakao je da će autoput Čačak-Kraljevo biti gotov sledeće godine.

– To su velike stvari. Moramo takođe i da čuveni ‘Smajli’ završimo, od Bačkog Brega, Sombora, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Kikinde, da spojimo mađarsku granicu na našoj najzapadnijoj tački sa njima sa granicom sa Rumunijom – istakao je Vučić i dodao da se time “dosta uradilo“ u Vojvodini, uz put Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad, što bi već trebalo da projektuju kineski stručnjaci.

– Kad pogledate, ‘Karađorđe’, to je od Mladenovca i Lazarevca u dva kraka, zatim Rača, Despotovac, Bor. Time vam je Bor od Beograda na sat i po vremena lagane vožnje. Sve je drugačije sada u Srbiji.

Istakao je da se na taj način pokazuje i briga za investitore.

Deset kilometra od Makrešana ka Trsteniku biće završeno do kraja oktobra, potvrdio je ministar saobraćaja, infrastrukture i građevine Goran Vesić.

Posle više od 30 godina gradnje, od Batajnice do niškog auto-puta kod Bubanj potoka, moći će da se stigne auto-putem u punom profilu, to jest sa ukupno šest saobraćajnih traka, u dužini od 47 kilometara.

 

Nakon 30 godina otvorena obilaznica oko Beograda: Predsednik Vučić predložio da se zove po Milutinu Mrkonjiću

– Ova obilaznica gradila se epski, mučno i dugotrajno. Još davnih sedamdesetih godina započelo se sa planovima saobraćajnog prstena oko Beograda. Danas na Vidovdan jasnije nego ikada vidimo šta i ovaj i svi drugi projekti znače za Srbiju i naš glavni grad.

– On se najduže, od 1991. godine bavio ovom obilaznicom. I nema veze što smo mi više uradili, ali on je živeo i radio u nekim težim uslovima. I više je energije dao od nekih od nas – pojasnio je Vučić i dodao:

– Za nas je važno da u budućnosti skratimo vreme izgradnje, da nastavimo da obezbeđujemo finansiranje za sve projekte, ali da nikada stopa javnog duga ne pređe 60 odsto. To što smo gradili nismo gradili zbog statistike, to smo gradili da bismo mogli više da brinemo o našim ljudima, da bismo mogli da imamo veće plate i penzije – dodao je Vučić.

Rasterećenje na mostu Gazela

Oni su gradili drugu traku obilaznice oko Beograda, od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Straževice zajedno sa novim tunelom, i obe trake do Bubanj Potoka – (sektore 4,5 i 6 u dužini od 20,4 km), a ugovorena vrednost radova zajedno sa aneksima iznosi 325,1 milion evra.

Projekat je finansiran 15 procenata iz budžeta Srbije, a preostalih 85 procenata od kredita kineske Eksim banke. Obilaznica će smanjiti broj vozila na mostu Gazela, koji je jedan od naših najopterećinih saobraćajnica, preko kojeg dnevno pređe između 200.000 i 250.000 ljudi, skoro 130.000 vozila, više od 7.000 lakih kamiona i više od 3.000 vozila javnog prevoza.

Na trasi obilaznice, u junu 2022. godine, otvoren je Sektor B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim (levim) tunelom Straževica.

Reč je o deonici dugoj oko četiri kilometra, gde je završena leva traka auto-puta sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.

U Srbiji je od 2012. godine izgrađeno više od 400 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Nađa A. Keleris

 

 

Comments are closed.