Na Belom dvoru otvorena izložba grbova Karađorđevog doma

TAČI DOBIO KORPU OD AMERA!?
22. februar 2017.
Moskva nikada i nipošto neće priznati lažnu državu Kosovo!
23. februar 2017.

Na Belom dvoru otvorena izložba grbova Karađorđevog doma

Izložba Heraldika Karadjordjevog doma

 IZLOŽBA ZA LJUBITELJE HERALDIKE NA BELOM DVORU

 

                Sinoć je na Belom dvoru na Dedinju prestolonaslednik Nj. K. V. Aleksandar otvorio izložbu grbova kraljevske porodice Karađorđević i tim povodom rekao:

„Heraldika je disciplina koja mnoge interesuje, a malobrojni je poznaju, ponekad veoma kontroverzna, ali bitna kao važan deo jezika znakova i simbola. Slično imenu i prezimenu ili potpisu, grb je deo individualne i skupne slike svoga vlasnika i korisnika. Grb svoga posednika obavezuje i zastupa. Od svog grba ne možete ni uteći ni distancirati se jer je on slika vaših predaka, vaše sadašnjosti i predskazanje vaše budućnosti.

Mi Karađorđevići to dobro znamo, jer naš grb Srbije i grb Vožda prate od prvog do poslednjeg dana naših života. Kada smo u sumnji, pogled na naš grb nam vraća samopuzdanje. Kada se pitamo ko smo i gde smo, Srbija nam daje odgovor! Ovo nije izložba velikih pretenzija, ali jeste izložba velikih tema i velikih opomena!”

Izložba na Belom dvoru

Otvaranju su prisustvovali i Nj.K.V. princeza Katarina, ćerka Alison, članovi savetodavnih tela Krune, predstavnici diplomatskog kora i drugi uvaženi gosti. Autori postavke su gospodin Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta i gospodin Ljubodrag Grujić, herald Kraljevskog doma.

„Mi smo nacija koja voli simbole, čak i kada se oko njih svađamo i zbog njih ratujemo. Možda baš zato! Retko mi se dešavalo da sretnem svog zemljaka koji ne bi verovao da zna sve bitno o srpskom grbu i zastavi i da su svi koji se po tom pitanju sa njim ne slažu ili neznalice ili izdajnici! Najčešće i jedno i drugo! Za razliku od Britanaca i Rusa, koji se heraldikom bave sistemski i sistematski, mi se heraldikom bavimo visceralno i teatralno.

Izložba o grbovima u Domu Karađorđevom prvi put je predstavljena javnosti na Oplencu u Petrovoj kući – prošle godine. Večeras se, u nešto izmenjenom obimu, predstavlja ovde, u Belom dvoru. Oba mesta su pravi prostori za temu koja nije samo heraldička, već u najvećoj mogućoj meri i istorijska i sentimentalna“, rekao je gospodin Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta i jedan od autora izložbe.

Gosti na otvaranju imali su priliku da uživaju u kafi i posluženju kompanije „Bean and Leaf“.

Brojne zanimljive činjenice o heraldici i istoriji Karađorđevića, očekuju posetioce izložbe „Heraldika Karađorđevog doma“ koja je otvorena u Belom dvoru na Dedinju biće otvorena za javnost do 7. marta, radnim danima u terminima od 11 i od 14 časova.

 

Nađa Keleris

 

Ostavite odgovor