MATEO GARONE NA MEĆAVNIKU

OTVOREN 17 KUSTENDORF NA MOKROJ GORI
24. januar 2024.
MILOŠ BIKOVIĆ NA KUSTENDORFU: „BITI OTAC JE NEŠTO NAJLEPŠE ŠTO MI SE DESILO U ŽIVOTU“
27. januar 2024.

MATEO GARONE NA MEĆAVNIKU

Čuveni italijanski reditelj Mateo Garone, veoma je srećan što je na Kustendorfu, gde se oseća „kao kod kuće“. Njemu je uručeno „Drvo života“ i prikazan njegov film „Ja, kapetan“ koji je nominovan za OSKARA

 

 

 

Njegov istinski susret sa kinematografijom, kako je naglasio – bilo je gledanje filmova Emira Kusturice.

„Kusturica je bio jedan od mojih susreta sa filmom. Kada sam imao 22 godine bio sam u Veneciji kao slikar, voleo sam filmove, ali nisam znao da ću biti reditelj. Njegova podrška mi je mnogo pomogla. To sećanje je bilo veoma važno u mojoj karijeri i kada me je zvao nisam mogao da kazem ne. Srećan sam što sam ovde, ovo je moja treća poseta „Kustendorfu“, a ako dobijem tog „Oskara“ možda proslavimo baš ovde, na Mećavniku, vidno srećan rekao je Garone.

 

Reditelj  Eduardo de Angelis je rekao da oseća velike emocije kad god dolazi na Kustendorf i da se oseća kao da je sa familijom.

„Poslednji put sam bio pre dvanaest godine, ali nikada nisam zaboravio ovo mesto, u mom je srcu, a Emir je moj „maestro“ i veoma sam srećan što sam tu sa Veronezeom sa kojim sam radio film „Komadante“ i ovo je sentimentalno okupljanje, a i romantično“, kazao je Angelis.

 

Italijanski pisac i publicista Sandro Veronezi, koji je član žirija ove godine na Kustendorfu, naveo je da je za njega na Mećavniku prava atmosfera.

 

„Drago mi je sto sam ovde sa Mateom i Eduardom, mnogo se ponosim što sam sa ovom delegacijom italijanskih reditelja. Nemam nekih kriterijuma, dosta mi je lakše sa kraćim filmovima da osetim empatiju, jer nemate vremena da mislite o tome već samo dođe, prepustiću se studentima“, istakao je Veronezi.

Nađa A. Keleris

 

Comments are closed.