KUSTURICA ZABRANIO ISTRAŽIVANjE NA MOKROJ GORI

TRAMP GASI NATO PAKT! AMERI SE POVLAČE IZ ALIJANSE
28. januar 2017.
Svaki dan pojedite po pola glavice crnog luka!
29. januar 2017.

KUSTURICA ZABRANIO ISTRAŽIVANjE NA MOKROJ GORI

Emir Kusturica

NE TRAŽE ONI GVOŽĐE, NEGO NIKL – DOK SAM ŽIV TOGA NEĆE BITI!

Emir Kusturica je odbio zahtev beogradskog preduzeća „Global Mining International“ za geološka istraživanja gvožđa na Morkoj Gori.

Kusturica, kao predsednik Skupštine Parka prirode „Mokra Gora“ tvrdi da se iza zahteva za istraživanjem gvođža zapravo krije traganje za žilom nikla koju kriju Šargan i mokrogorska brda.

– Ne ispituju ti tragači rudu gvožđa, nego traže nikl i basnoslovne milijarde – kaže Kusturica.

Park prirode „Šargan – Mokra Gora“ je prostor pod režimima prve, druge i treće zaštite. U prvoj i drugoj zoni, zabranjena su bilo kakva geološka istraživanja, a na čitavoj teritoriji eksploatacija. U rešenju kojim se odbija zahtev za geološka istraživanja navodi se da se 85 odsto lokacija za koje je zainteresovan „Global Mining International“ nalazi na zaštićenom području.

Mokra Gora je pre desetak godina bila interesantna jednoj firmi koju su ovamo navele zalihe nikla, ali nije uspela da dobije dozvolu upravo zato što je Emir Kusturica prvi digao glas o pogubnosti te rude po okolinu.

– Zavod za zaštitu prirode odbo je tragače za milijardama, zbog toga što to nije zdravo i zbog toga što je Mokra Gora, osim ekološkog, postala i centar kulturnih dešavanja. Morka Gora generiše kulturu, a ne kopanje nikla. Ponavlja se pokušaj da se osvoji jedan prostor. Znajući koliko je taj kapital privlačan, takvih će pokušaja uvek biti, ali dok sam živ, toga neće biti. Ova Vlada Srbije dovoljno je pametna da joj to ne treba. Ali, ako bi bilo potrebe da se latimo oružja i branimo zemlju od uništenja, onda… Branićemo se od toga, kako oni kažu, „bezbednog kopanja nikla u kojem niko ne bi bio oštećen – kazao je Kusturica.

On je pohvalio aktuelnu vlast u komšijskom Višegradu koja je suspendovala odluku prethodnika kojom je istraživanje i ekspoatacija rude nikla na tetiroriji grada na Drini bila dozvoljena.

– Neko se sada nada da će proći fol sa navodnim istraživanjem jer Smederevo radi pa treba više gvođža, a u stvari traže nikl. Dok sam ja živ, toga neće biti – ponovio je Emir Kusturica.

(Avalainfo.net/Blic)

Ostavite odgovor