KRUNISANjE KRALjA ČARLSA TREĆEG U LONDONU

VASKRŠNJA RADOST DECE NA DVORU KARAĐORĐEVIĆA
12. april 2023.
SRBIJA U ŽALOSTI
5. maj 2023.

KRUNISANjE KRALjA ČARLSA TREĆEG U LONDONU

KRALJEVSKI PAR SRBIJE NA KRUNISANjU KRALjA ČARLSA TREĆEG

 

Njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina sa zadovoljstvom su prihvatili poziv svog dragog rođaka i prijatelja, kralja Čarlsa Trećeg da prisustvuju krunisanju Njihovih veličanstava kralja i kraljice, koje će se održati sutra šestog maja u Londonu.

Krunisanje Njegovog visočanstva kralja Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta Čarlsa Trećeg i kraljice Kamile biće događaj koji se dešava jednom u generaciji – prvi u skoro 70 godina. Ceremonija krunisanja održaće se u Vestminsterskoj opatiji, a vodiće je kenterberijski nadbiskup.

Gotovo sve kraljevske porodice Evrope i sveta, uključujući i kraljevski par Srbije, potvrdile su svoje prisustvo na istorijskoj ceremoniji. Ona će biti jedinstvena u poređenju sa prethodnim krunisanjem monarha Ujedinjenog Kraljevstva jer će ono biti prvo u istoriji kome će prisustvovati drugi krunisani šefovi država.

„Princeza Katarina i ja smo počastvovani i veoma srećni što ćemo prisustvovati ovom istorijskom događaju, krunisanju mog dragog ujaka, Nj.V. kralja Čarlsa Trećeg. Ovakvi događaji su od velikog značaja za ustavne parlamentarne monarhije i njihove narode, jer odaju počast vekovnoj tradiciji i simbolizuju državnost. To su i prvorazredni kulturni događaji, koji imaju neprocenjivu vrednost za te zemlje i njihove građane. Ceremonija krunisanja predstavlja zavet monarha pred Bogom da će vršiti svoju važnu dužnost služenja narodu. Kralj Čarls već sa velikom predanošću izvršavati ove obaveze od najvećeg značaja. Siguran sam da će mu ovaj bitni događaj biti inspiracija da nastavi sa istom energijom i odlučnošću koju je nasledio od svoje pokojne majke i moje voljene kume, Nj.V. kraljice Elizabete Druge“, rekao je Nj.K.V. prestolonaslednik Aleksandar.

 

Nađa A. Keleris

Comments are closed.