„KALIGULA“ PREMIJERNO U NARODNOM POZORIŠTU

DANAS JE BOGOJAVLJENJE: PLIVALO SE ZA ČASNI KRST
19. januar 2020.
RADIKALI OBELEŽILI STRANAČKU SLAVU
12. februar 2020.

„KALIGULA“ PREMIJERNO U NARODNOM POZORIŠTU

Sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta premijerno izveden Kamijev „Kaligula“, pod „čiju kožu“ bravurozno ulazi Igor Djordjević

 

 

U prepunoj sali Nacionalnog teatra, sinoć je otpočeo svoj teatarski život Kamijev KALIGULA u režiji Snežane Trišić. Vidno uzbuđena, nakon gromoglasnog aplauza publike, rediteljka je istakla da već duže vreme želi da radi istorijsko delo Albera Kamija.

– Konačno je sazrelo vreme i poklopile su se odlične okolnosti da se ta predstava sa Igorom Ðorđevićem u glavnoj ulozi dogodi. Izbegla bih velike reči u najavi predstave iako je to gotovo nemoguće kada je reč o kompleksnom filozofskom delu kakvo je “Kaligula“, -izjavila je Trišić za Avalainfo.

Ivana Vujić Kominac, upravnica Narodnog pozorišta, podsetila je da je ovo izvanredno, filozofsko, socijalno, uzbudljivo i otvoreno delo poslednji put izvođeno pre tridesetak godina kada je Kaligulu glumio Predrag Miki Manojlović.

Legenda srpskog glumišta Petar Božović tumači Mereju.  Za glumca nema malih uloga, već samo malih glumaca. – Kaligula je izazovan jer je merilo stvari, a publika je vrsta društvene porote – konstatovao je Božović. Dok je glumac Igor Đorđević, koji igra Kaligulu, kazao je da nema Kaligule bez Rimskog carstva.

– Strašno je koliko je Kamijev tekst toliko bolno aktuelan danas, šta poručuje, koja pitanja otvara, zato pozivam publiku da dođe da pogleda predstavu, jer bez publike nema pozorišta, a bez pozorišta nema spasa – primetio je Đorđević.

Igor Ðorđević, koji igra naslovnu ulogu, ističe da ima osećaj kako „dobija orden pre bitke“.

 „Kaligula“ jeste veliki zadatak i hvala rediteljki koja mi je otkrila mogućnost da se nađem u toj ulozi, jer nikada sebe nisam video u procesu oživljavanja tog lika na sceni. Ona je poverovala da mogu da iznesem tu kompleksnu stvar i ostaje mi samo da to poverenje opravdam – kazao je Ðorđević.

Božović je naglasio da ne postoje male uloge, već glumci koji ne umeju da ih odigraju.

– Velika je ovo predstava da bih uopšte pitao kakva mi je uloga, a i dobro me paze u Narodnom pozorištu, pa mi je plan da igram sve što mi ponude – istakao je Božović.

Pored njih dvojice u drami igraju glumci: Sena Đorović, Đorđe Marković, Miloš Đorđević, Bojan Žirović, Nemanja Stamatović, Dimitrije Ilić, Vladan Gajović, Zoran Ćosić, Bojan Krivokapić, Sanja Marković, violončelistkinja Aleksandra Lazin. Plesnu scenu u koreografiji Isidore Stanišić igraju: Olga Olćan, Iva Ignjatović i Čedomir Radonjić.

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor