„ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ PREDSTAVLJENA NA KRALJEVSKOM DVORU

Danas su velike zimske Zadušnice
18. februar 2017.
DANAS SLAVIMO SVETU AGATIJU
18. februar 2017.

„ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ PREDSTAVLJENA NA KRALJEVSKOM DVORU

Nenad Kecmanovic, prestolonaslednik Aleksandar, Čedomir Antic

 „ISTORIJA REPUBLIKE SRPSKE“ PREDSTAVLJENA NA KRALJEVSKOM DVORU

 

Knjiga „Istorija Republike Srpske“ , autora dr Nenada Kecmanovića i dr Čedomira Antića u izdanju „Nedeljnika“, svečano je predstavljena na Kraljevskom dvoru na Dedinju.

„Veoma mi je drago što je dom moje porodice mesto na kom se javnosti predstavlja ovo značajno delo. Moja porodica, nažalost, dobro zna šta znači kada pisanje istorije preuzmu politika i ideologija. Vremena su se, srećom, promenila, i nove generacije srpskih istoričara uspele su da se izbore da istorija bude nezavisna od uticaja koji pokušavaju da je iskrive ili čak falsifikuju. Siguran sam da će delo koje večeras predstavljamo dati značajan doprinos toj nezavisnosti. Hvala gospodi Antiću i Kecmanoviću što svojim izvanrednim naučnim radom hrabro brane istinu o našem narodu“, rekao je Prestolonaslednik Aleksandar.

Promociji su, pored Njihovih Kraljevskih Visočanstava prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine i autora knjige, prisustvovali i naš čuveni slikar Cile Marinković sa suprugom, članovi savetodavnih tela Krune i drugi uvaženi gosti.

Delo „Istorija Republike Srpske“ predstavlja važan istorijski dokument, jer prvi put na jednom mestu obuhvata celokupnu naučnu građu o istoriji srpskog naroda na teritoriji današnje Republike Srpske. Ovo izdanje sadrži veliki broj fotografija, ilustracija i reprodukcija, kao i 44 novoizrađene karte vezane za razne istorijske epohe ove teritorije. 

Zasnovana je na obimnoj bibliografiji od ukupno 2.500 naučnih radova, u 15 poglavlja autori su obuhvatili sve ličnosti, događaje, revolucije, okupacije, previranja i borbe od velikog značaja za Republiku Srpsku, uključujući aneksiju od strane Austrougarske, Prvi i Drugi svetski rat, period između dva rata, dve Jugoslavije, kao i 25 godina postojanja RS.

 

Nađa Keleris

 

Ostavite odgovor