DAČIĆ: Albanci nisu toliko hrabri da sami govore o „Velikoj Albaniji“
28. april 2017.
LICEM U LICE SA MONSTRUMOM U PRIŠTINI: Na njegovom licu sam osetio strašnu mržnju i krv
30. april 2017.

HAMLET U FOLKSTEATRU U BEČU

HAMLET U FOLKSTEATRU U BEČU

 

Predstava Hamlet Vilijama Šekspira u režiji Aleksandra Popovskog večeras će biti izvedena na sceni Folksteatra u Beču.

Treba li podsećati da je Hamlet tragedija, ali i kriza iz koje proizilazi  razrešenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Zato ne treba da čudi što se za Hamleta u JDP od septembra prošle godine pa do danas traži ona karta više. 

Prema rečima Gorana Stefanovskog, eminentnog dramskog pisca i autora ove adaptacije – u Hamletu se bitno preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija. Kralj je stalno na štabskim brifinzima. Marširaju vojske, svi su u pripravnosti, vojnici na mrtvoj straži. Logorske vatre, šinjeli… Strani agresori. Policajci u pancirnim uniformama, civilne službe za obezbeđenje. Ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, radi se o ludilu cele države. Nije prvi put da se Hamletu to događa. To se njemu desilo više puta i ranije. A po svemu sudeći, i dešavaće mu se. Živi, umri, ponovi…

Na moje pitanje, zbog čega Hamlet danas i u ovom trenutku, reditelj Aleksandar Popovski je obrazložio ovim rečima:

“Ja verujem da je umetnost subjektivna stvar i tako se odnosim prema tome. Teško je raditi ‘Hamleta’ ako baš nemaš potrebu, a ja sam je užasno imao. Krenuo sam od jedne rečenice koja mi mnogo znači: ‘Ja moram biti surov, da bih dobar bio’. Ona mi odzvanja u glavi godinama i vezuje mi se sa pojavom koju srećem svuda gde radim, a to je nepravda, nešto što se ugradilo u sve sisteme, pore društva”.

Glavnu ulogu poverili ste Nebojši Glogovcu...

“Videćete, ono što Glogovac radi na sceni, to je nešto što on nosi u sebi. Od samog početka kada je rekao da ima dilemu u sebi da li bi mogao da bude Hamlet, uneo je dilemu unutra, a to je i nastavio. Bilo je zadovoljstvo stvarati predstavu i sa njim i sa celom ekipom”, kaže Popovski.

Nakon Beča ansambl predstave u kojoj su Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Jovana Stojiljković, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Vlasta Velisavljević, Goran Šušljik, Boris Milivojević i Miloš Samolov će otputovani u Rijeku gde će učestovovati na 24. Međunarodnom festivalu malih scena 3. maja.

Predstava Hamlet izvedena je na scenama SNG Drama u Ljubljani i HNK u Zagrebu a učestovovala je na 21. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Nađa Keleris

 

Ostavite odgovor