GORAN JANJIĆ PROTERAN IZ ŠVEDSKE I EVROPSKE UNIJE  

Intervju:Kapetan Dragan o slučaju Gorana Janjića iz Švedske (VIDEO)
12. mart 2021.
U poseti Beo Zoo-vrtu (VIDEO)
21. mart 2021.

GORAN JANJIĆ PROTERAN IZ ŠVEDSKE I EVROPSKE UNIJE  

„Verovatno je činio ratne zločine, zbog toga je verovatno opasan po bezbednost i poredak države Švedske“, stav je Migracionog suda Švedske

 

 

 

                      Ova priča mora da dodirne svakog Srbina koji trenutno živi van Srbije, jer može da doživi istu sudbinu poput porodice Gorana Janjića – da budu proterani na deset godina iz Švedske i Evropske unije, samo zato što je Goran Janjić, pripadnik Vojske svoje zemlje, vršeći Ustavnu i Zakonsku  obavezu, branio svoj narod i svoju zemlju!?

 

Naime, Goran Janjić od 2014. godine živi u Švedskoj sa suprugom Šveđankom i decom, sa boravišnom dozvolom koja se obnavlja svake dve godine. Kada je u novembru 2016. podneo zahtev za stalni boravak u Švedskoj, za Gorana i njegovu porodicu nastaje pakao.

 

Ko je Goran Janjić i zbog čega je proteran!?

Goran Janjić je rođen 24. novembra 1972. godine u Vranju. Sa roditeljima i sestrom živeo je u Bujanovcu. Kao aktivni starešina VJ službovao je na raznim terenima, da bi po potrebi službe 1997. godine Janjić bio prekomandovan u 125. motorizovanu brigadu lociranu u Kosovskoj Mitrovici na dužnost komandira voda minobacača.

Za vreme šiptarske pobune i NATO agresije Goran Janjić, stari vodnik je angažovan na više mesta u cilju odbrane zemlje. Od 1998. godine pa sve do povlačenja VJ sa Kosova i Metohije, angažovan je na obezbeđenju državne granice u rejonima karaule Morina i Košare.

 

NOSILAC ORDENA NARODNOG HEROJA

 

Dakle, Goran Janjić je aktivni starešina bivše VJ, koji se časno odazvao Zakonskoj i Ustavnoj obavezi da brani svoju zemlju. Što je dužnost i čast svakog građanina u ratu! Jer da se nije odazvao, kao aktivni starešina, bio bi dezerter, čak i krivično gonjen! Njegova brigada je nosilac Ordena narodnog heroja.

Nakon rata, pošto je ekonomska situacija u Srbiji bila teška, otišao je na rad u Švedsku gde se oženio Šveđankom, skućio se i osnovao porodicu. U Švedskoj je sa porodicom živeo šest godina. Kada je nakon šest godina podneo zahtev za stalni boravak, nakon iscrpljujućeg razgovora od pet sati ( koji uobičajeno traje dvadesetak minuta), obavesten je da mu je zahtev odbijen sa obrazloženjem koje mora da sledi krv u žilama svakom Srbinu, koji živi van granica Srbije:

 „Pošto ste Vi ratovali protiv naroda Kosova, a protiv tog naroda su činjeni zločini, mi smatramo  da ste Vi  mogli da saučestvujete u nekim od tih zločina,  pa tako Vas smatramo opasnim po društveno uređenje i državu Švedsku, te Vas proterujemo iz Švedske i EU za sledećih deset godina“.

 

Da nepravda bude veća – Goran ima besprekornu biografiju. Ne postoji  ni jedna mrlja u njegovom dosijeu koja bi ukazala na bilo kakvo nedelo, naročito ne „za ratni zločin“. Nikada nije okrivljen, niti osumnjičen za nešto slično.

Utemeljenje za ovu sramnu odluku, našli su u tome što je on Srbin i što je bio na srpskoj strani dok je trajao rat na KIM. Što im je bilo sasvim dovoljno da ga diskriniminišu i progone!

Neverovatno je da u XXI veku u evropskoj zemlji koja je „uzor“ u poštovanju ljudskih prava da se donosi takva odluka!?

 

RAZBIJANJE PORODICE

 

Fondacija „Kapetan Dragan“ poziva državu Srbiju, ali i dijasporu da glasom protesta daju svetu do znanja da se sa Srbima ne može tako postupati. Jer, ova priča ima još ružniji nastavak – razbijanje jedne srećne porodice! Naime, Goran Janjić ima dete sa posebnim potrebama (autizam), koje zbog prirode svoje bolesti ne može da živi u drugoj državi. Odlukom Migracionog suda Švedske Goran Janjić je prisiljen da dođe u Srbiju sa ćerkom, dok je majka primorana da sa bolesnim sinom ostane u Švedskoj.

Iako su u svojoj žalbi Apelacionom sudu Švedske napisali da se bolest deteta uzme u obzir, ne bi li možda preinačili svoju odluku, oni su odgovorili na najbrutalniji – neljudski i krajnje ciničan način:

 „Mi nemamo ništa protiv da gospođa ode periodično u Srbiju i poseti svoga muža!“

Svaki Šveđanin bi morao da se postidi pred tim detetom sa posebnim potrebama i svakim članom porodice Janjić, zbog učinjene nepravde!

Jedini Goranov greh je „greh rođenja“ jer je rođen kao Srbin. Ovakvim presedanom svaki Srbin u dijaspori mora se osećati ugroženim.

Mi imamo pet miliona Srba širom sveta i očekujemo njihovo uključenje, kako bi se uputio ozbiljan protest Šveđanima. Jer to što su uradili, to je neljudski, to je nemoralno, to je kriminalno i nehumano pre svega.

                Nije ovo samo pitanje Gorana. Njemu je već porodica razbijena i on se već vratio u Srbiju. Nije ovo samо pitanje Gorana  i Srba u dijaspori, već svakog Srbina koji ima namere da živi ili putuje van granica Srbije. Oni isto tako mogu biti progonjeni bez dokaza, bez optužnice, već samo grehom rođenja!

 

Nađa Andrejević Keleri

 

 

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.