Hrvati sa Grčkom, derbi Švedske i Italije u baražu
18. oktobar 2017.
Zvezda namučila Čeha, Arsenal nezasluženo slavio!
20. oktobar 2017.

U čast bardu glume DANILU LAZOVIĆU

Sinoć je u Priboju otvoren peti po redu festival „Dani Danila Lazovića“, koji čuva uspomenu na ovog glumačkog velikana

 

 

Pod sloganom „Živimo poeziju“, festival je sinoć otvoren izložbom „Prvih pet godina“ u Zavičajnom muzeju, dok su u Domu kulture „Pivo Karamatijević“ glumci Nebojša Dugalić i Boris Pingović izveli svoj kabare „Da, to su bili dani“.

Večeras će BDP nastupiti sa predstavom „Moje dete“, koja je rađena po tekstu Stojana Srdića, pod rediteljskom palicom Ane Đordjević.

Ova veristički ispraćena socijalna tragedija, priča je u prvom planu o Romima, ali poseduje i univerzalne premise o posledicama neobrazovanja i siromaštva na raspad porodice, moralnih vrednosti, ljudskosti uopšte. Komad daje gotovo dokumentaristički brutalnu sliku načina – ne može se reći – života, već opstajanja u začaranom krugu marginalizovane i izopštene grupe, koji je teško razbiti.

Mališani će trećeg dana festivala gledati predstavu „Siromašni Romeo“ u režiji Ibrahima Hasangića, dok je program „Upoznaj pribojske pesnike“ osmišljen tako da predstavi lokalnu kulturu.

U programu „Danilu u čast“ učestvovaće Tanja Bošković, Irfan Mensur, Snežana Savić, Rade Marjanović i Milica Milša uz domaćina festivala Mihaila Laptoševića.

Četrvti dan obeležiće takmičenje studenata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije u govorenju poezije, a gosti će biti glumci Milutin Mima Karadžić i Ana Sofrenović.

Stručni žiri čine prof. dr Radovan Knežević, prof. Dubravka Drakić, prof. Andrijana Videnović, rediteljka Nataša Poplavska i glumac Mima Karadžić.

Završne večeri festivala biće predstavljen i pobednik „Internet konkursa u govorenju poezije“, koji će dobiti Povelju Danilo Lazović i novčani deo nagrade.

Podsećamo da su osnivači festivala Dom kulture „Pivo Karamatijeć“ i Zavičajni muzej Priboj, a pokrovitelj opština Priboj.

Nađa Andrejević Keleri

Ostavite odgovor