PATRIJARH IRINEJ JUČE BOGOSLUŽIO U VRČINU
3. jul 2017.
Najbolji evropski filmovi u okviru predfestivalskog programa 24. FEF Palić
4. jul 2017.

Večeras se otvara 46. SOFEST u Sopotu

 

Projekcijom filma „Zona Zamfirova II deo“ u Centru za Kulturu u Sopotu, od 21 časa, otpočeće svoj filmski život 46. SOFEST

 

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom „Skupljanje (ne)razvejanog perja“ čime se odaje počast Aleksandru Saši Petroviću i njegovom delu „Skupljači perja“, jednom od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije.

U to ime, prvi festivalski događaj biće otvaranje izložbe fotografija, plakata i dokumenata „50 godina Skupljača perja„. Centralnim ulicama Sopota će na fijakerima prodefilovati autori i glumci filmova u kojima će publika uživati narednih pet dana, posle čega će uslediti nastup KUD Kosmaj iz Sopota, kao i veličanstveni vatromet. Posebna atrakcija biće nastup legendarnog benda “Ođila” koji decenijama neguje autentičnu romsku muziku.

Narednih dana u Centru za kulturu Sopot biće prikazana 24 filma, od čega će 19 biti u konkurenciji za jednu od nagrada, dok će van konkurencije biti prikazan film Zemlja bogova Gorana Paskaljevića.

U takmičarskom programu nalaze se Zona Zamfirova II deo, Dnevnik mašinovođe, Vetar, Povratak, Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato, Kozje uši, Stado, Igla ispod praga, Ona je živa, Slepi putnik na brodu ludaka, Santa Maria della Salute, Afterparti, Naši očevi, majke i njihova deca, Sporazum, Jesen samuraja, Biser Bojane, Inkarnacija, Vojna akademija: Novi početak Rekvijem za gospođu J.

Stručni žiri će zasedati u sledećem sastavu: reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović, odlučivaće o tome ko će poneti Grand Prix za najbolju režiju, nagrade „Bata Živojinović“ za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i priznanje za najbolji film.

Žiri publike odlučiće o najboljem filmu festivala po njihovoj oceni, a odbor festivala doneo je odluku da ove godine uruči specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti Oliveri Katarini.

 

Nađa A. Keleris

 

Ostavite odgovor