„Tartif“ pobednik „Pozorišnog proleća“ u Šapcu!

„HRONIKA PALANAČKOG GROBLJA“ U ŠAPCU
14. априла 2019.
Vaskršnja čestitka prestolonaslednika Aleksandra
20. априла 2019.

„Tartif“ pobednik „Pozorišnog proleća“ u Šapcu!

Apsolutni pobednik Četvrtog „Pozorišnog proleća“ u Šapcu je Molijerova drama „Tartif“ u izvođenju Somborskog pozorišta

 

 

U takmičarskom programu Četvrtog „Pozorišnog proleća“ u Šapcu, učestvovalo je sedam predstava iz cele Srbije, po izboru selektora festivala Zorana Karajića. Ovogodišnja selekcija nosila je naziv „Neprilagođeni u klasici“ jer su u fokusu bili klasični pisci. Nakon sinoćne Čehovljeve drame „Ujka Vanja“ – JDP iz Beograda oglasio se i stručni žiri festivala.

Rukovodeći se kriterijumom kreativne minucioznosti u umetničkom radu, žiri u sastavu Кarpo Godina (predsednik), Nikola Ristanovski i dr Petar Кaukov je jednoglasno doneo sledeće odluke:

Žiri dodeljuje sledeće nagrade:

Nagrada za mladu glumicu Danici Grubački za ulogu Marijane  u predstavi „Tartif“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nagrada za kreativna glumačka ostvarenja u tandemu Ljubomiru Bandoviću i Neli Mihailović za uloge Ilije i Danice Čvorović u predstavi „Balkanski špijun“ u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagrada kompozitoru Vladimiru Pejkoviću za muziku predstave „Tartif“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nagrada za najbolju žensku ulogu Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi „Tartif“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nagrada za najbolju mušku ulogu Saši Torlakoviću za ulogu Tartifa u predstavi „Tartif“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nagrada za najbolju režiju Igoru Vuku Torbici za predstavu „Tartif“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Nagrada za najbolju predstavu u celini predstavi „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame, autor i reditelj – Igor Vuk Torbica, scenografija – Andreja Rondović, kostimografija – Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor – Vladimir Pejaković, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Žiri se zahvaljuje organizatorima i svim učesnicima festivala „Pozorišno proleće“ na njihovoj angažovanosti i posvećenosti pozorišnoj umetnosti.

IZVEŠTAJ NOVINARSКOG  ŽIRIJA

Novinarski  žiri Četvrtog Teatarskog festivala “Pozorišno proleće“ zasedao je u sledećem sastavu: Teofil Pančić, Aleksandra Ćuk i Gordana Manjenčić.  Posle sedam odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, doneo je  odluku da se Nagrada -Zalog za budućnost dodeli glumici Marti Bjelici koja u impresivnom sadejstvu sa svojim koleginicama  briljira u ulozi mlade Petrije, možda i najtežem glumačkom zadatku u predstavi “Petrijin venac “ , Ateljea 212.

Kao i glumcu Joakimu Tasiću za izuzetno komičarsko ostvarenje u veoma zahtevnoj i stilski rizičnoj ulozi Simeona Njagovana u predstavi “Кorešpodencija“  – Zvezdara teatra. Priznanje se dodeljuje mladom glumcu kome žiri predviđa bogatu i uspešnu karijeru na osnovu dosadašnjih rezultata.

Na ovogodišnjem Pozorišnom proleću, po prvi put je za svoju omiljenu predstavu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade glasala i publika.

Gledaoci i gledateljke ocenjivali su predstave od jedan do pet, a evo kako izgledaju prosečne ocene dodeljene predstavama.

3, 39 – prosečna ocena za predstavu „Hronika palanačkog groblja“ Кruševačkog pozorišta.
4, 25 – ocena je predstave „Кorešpodencija“ Zvezdara teatra.
4, 29 – predstava „Petrijin venac“ Ateljea 212.
4, 44 – predstava „Ujka Vanja“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
4, 58 – predstava „Tartif“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.
4, 61 – predstava „Veštice iz Salema“ Srpskog narodnog pozorišta.

Prva nagrada publike Pozorišnog proleća, pripala je predstavi „Balkanski špijun“ Narodnog pozorišta u Beogradu sa prosečnom ocenom 4, 75.

U čast nagrađenih, ansambl Niškog pozorišta večeras će izvesti dramu „LIMUNACIJA“ po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Nebojše Bradića.

 

Nađa A. Keleris

Ostavite odgovor