CARSTVO NEBESKO predstava koja definiše Srbe, izvedena u Šapcu!

Crnilo naše stvarnosti: „RUBIŠTE“, sinoć u Šabačkom pozorištu!
21. april 2018.
DR ELEJN LEJKOK – ANĐEO NA ZEMLJI
22. april 2018.

CARSTVO NEBESKO predstava koja definiše Srbe, izvedena u Šapcu!

Šesto festivalsko veče „Pozorišnog proleća“ u Šapcu odigrana je predstava CARSTVO NEBESKO koju je režirao Jernej Lorenci

 

Ljubitelji pozorišne umetnosti u Šapcu, bili su u prilici da u večernjim satima odgledaju, ovu nadasve mučnu predstavu u dva čina. Prvi čin je odigran u samom pozorištu, dok je nakon 45 minuta, odigran i drugi čin predstave, ali u Svečanoj sali Šabačke gimnazije.

„Carstvo nebesko“ jeste mučno. Devet glumaca u prvom delu predstave, gotovo da nemaju mizanscen. Sede na stolicama i govore. Na početku ste zbunjeni, shvatate da svako od njih pojedinačno priča neki svoj monolog. Jedan je sasvim ličan, savremen, obraća vam se imenom i prezimenom glumac koji sedi ispred vas. Drugi je deo iz srpske epske književnosti.

Nakon predstave, na Okruglom stolu, upitan kako je uopšte došlo do saradnje sa Lorencijem, Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta je odgovorio:

Jernej je čovek koga je teško dobiti putem mejla i telefona. Otišao sam u Ljubljanu i pogledao njegovog „Kralja Ibija“. Nakon predstave smo se sreli i dogovorili da se bavi tumačenjem srpske epske poezije. Jernej pokušava da sve teme antičke prožme kroz intimnu prizmu glumca. Za njega je Teatar iznad politike i iznad života! Dva meseca intenzivnog rada plod je atipične produkcijske predstave Narodnog pozorišta i Bitef teatra.

Ostavite odgovor