OSUĐENI TAJKUN ide u LJubljanu na otvaranje svog hotela – MIŠKOVIĆU SUD VRAĆA PASOŠ!?

DRAMA U SRPSKOM OSTROGU! Čelnici opštine Golubac hoće da RUŠE MANASTIR TUMANE!
25. септембра 2017.
LEČI GRIP KO OD ŠALE! Napravite domaći „Fervex”
26. септембра 2017.

OSUĐENI TAJKUN ide u LJubljanu na otvaranje svog hotela – MIŠKOVIĆU SUD VRAĆA PASOŠ!?

Najavljeno da će se gazda ‘Delte’ u sredu pojaviti na otvaranju hotela ‘Interkontinental’ u prestonici Slovenije! Mišković tražio od suda da mu vrati pasoš za put u Ljubljanu

 

Gazda „Delte“ Miroslav Mišković, koji je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na pet godina zatvora zbog milionske utaje poreza, planira da putuje u Sloveniju iako mu je oduzet pasoš.

Na zvaničnom sajtu hotela „Interkontinental“ u LJubljani, čiji je srpski tajkun vlasnik, najavljeno je da će ceremoniji svečanog otvaranja u sredu, 27. septembra, prisustvovati i sam Mišković. I tu ništa ne bi bilo sporno da Viši sud u Beogradu još ranije gazdi ‘Delte’ nije oduzeo putne isprave i zabranio mu da napušta Srbiju.

Ostaje, zato, nejasno da li će mu sud u naredna dva dana ipak vratiti pasoš kako bi u sredu odleteo za prestonicu Slovenije?!

U „Delti“ ne znaju?!

Istovremeno, ni posle punih 112 dana Apelacioni sud i dalje nije objavio svoju presudu na Miškovićevu žalbu povodom prvostepene presude, iako je našoj redakciji iz tog suda zvanično potvrđeno da su sudije odavno donele odluku.

Informerovi novinari pokušali su juče da od nadležnih saznaju hoće li Miškoviću biti vraćen pasoš i da li do srede možemo očekivati presudu Apelacionog suda, ali smo ostali uskraćeni za odgovore uz objašnjenje da „sud ne radi nedeljom“.

Čak ni tajkunovi najbliži saradnici ne znaju da li će on prisustvovati otvaranju hotela u LJubljani. Prema rečima Živorada Vasića, regionalnog menadžera hotela „Interkontinetal“, sve zavisi od Miškovićevog pravnog statusa…

– Stvarno ne znam šta se pravno dešava. Lično bih voleo da Mišković prisustvuje otvaranju hotela, ali zaista ne znam da li će biti u mogućnosti – rekao je Vasić, a ni u „Delti“ nisu imali više informacija.

– Pravni status Miroslava Miškovića se nije menjao, kakav je inače, takav je i sada… – kratko su nam rekli.

Tri i po meseca mu presuđuju

Apelacioni sud u Beogradu više od tri i po meseca presuđuje Miroslavu Miškoviću, koji se žalio na prvostepenu presudu kojom je osuđen na petogodišnju robiju zbog višemilionske poreske utaje. Sednica Apelacionog suda na kojoj je sudsko veće razmatralo ovaj slučaj završila se 2. juna ove godine, ali navodno i dalje traje pisanje pravosnažne presude!?

„Navedeni postupci su u fazi izrade pismenog otpravka odluka. Preciznu informaciju o tome kada će iste biti ekspedovane iz suda nemamo, ali će Apelacioni sud o donetim odlukama izdati saopštenje nakon što budu primljene od strane prvostepenog suda“, odgovorili su nam iz tog suda.

S druge strane, stručni sagovornici Informera kažu da Mišković može da traži da mu putne isprave budu privremeno vraćene zbog neodložnih poslova, ali da bi to u ovoj fazi postupka bilo neozbiljno. Advokat Svetozar Vujačić smatra da sud nikako ne sme da Miškoviću vrati pasoš.

– U ovoj fazi postupka kada pravosnažna presuda, koja je doneta, ali, ni posle tri meseca od odluke, nije saopštena sud nikako ne bi smeo Miškoviću da ukine meru zabrane napuštanja boravišta i vrati mu pasoš – naglašava Vujačić objašnjavajući da će, ukoliko presuda bude osuđujuća, Miškoviću po automatizmu biti onemogućena putovanja:

Ako ga osude, čak i da ima pasoš, on neće moći da napusti zemlju. Sud po automatizmu obaveštava sve granične prelaze o presudi, pa sve i kada bi pokušao da napusti zemlju, Mišković bi bio vraćen…

Sud na potezu

Njegov kolega Marko Nicović takođe smatra da je, ukoliko mera zabrane napuštanja boravišta i dalje važi, nemoguće da Mišković napusti zemlju.

– Ako je najavio da će prisustvovati otvaranju hotela u LJubljani, Miškoviću je ili vraćen pasoš ili se nada da će mu biti omogućeno da putuje. Međutim, ako se uzme u obzir u kojoj je fazi postupak, mislim da se on uzalud nada. Ipak, na sudu je da proceni da li će mu putne isprave biti vraćene ili ne… – podvlači Nicović.

Osuđen na pet godina robije zbog utaje poreza

* Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Milo Đurašković uhapšeni su 12. decembra 2012. godine

* Protiv njih i saučesnika krivični postupak je pokrenut zbog sumnje da su oštetili putarske firme tako što su mahinacijama izvlačili novac, čime su ih doveli do stečaja

* Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo ih je da su putarske firme, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za još 472 miliona dinara

* Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca (FAM) pokrenut je godinu i po dana ranije. Optuženima se na teret stavljalo da su oštetili tu firmu za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra)

* S obzirom na to da je većina optuženih za putarske firme i na optužnici za FAM, postupci su spojeni, i u februaru 2015. počelo je objedinjeno suđenje

* Miroslav Mišković osuđen je 20. juna 2016. godine na pet godina zatvora zbog utaje poreza, dok su Marko Mišković i Milo Đurašković osuđeni 25. maja iste godine na tri i po, odnosno sedam godina zatvora.

Izvor: Informer.rs/Avalainfo.net

 

Ostavite odgovor