Danas se otvara IKEA kod Vrčina

Danas je Sveti Pantelejmon – zaštitnik medicine i farmacije
9. avgust 2017.
VOJA BRAJOVIĆ: TIHI ZAVODNIK BEZ PERSPEKTIVE
10. avgust 2017.

Danas se otvara IKEA kod Vrčina

Danas u deset časova svečano će biti otvarena prva “Ikeina” robna kuća u Srbiji. Poznati švedski proizvođač ima 400 robnih kuća širom sveta, a Srbija je postala 49. zemlja i jedino novo tržište te kompanije u 2017. godini.

 

 

Menadžment poručuje da su cene niže nego npr. u Hrvatskoj, kao i da planiraju otvaranje još jednog objekta u Beogradu. Uskoro će ući prvi potrošači u prodavnicu „Ikee“ u Beogradu. Unutra su poslednje pripreme. Sve je na svom mestu, cene su izložene, sve blista, a završni dogovori su u toku.

Prostor je ogroman, morate obići ceo krug, pa da se ne biste izgubili, pratite strelice na podu. U prethodnom periodu i konkurencija je pažljivo pratila vesti o „Ikei“.

„Potrošači u Srbiji su najbitniji, a dolaskom ‘Ikee’ mnogi domaći i strani proizvođači drastično su ovih dana spustili cene i to je ono što je dobro. Neka zdrava konkurencija… Nadam se da će konkurencija raditi mnogo više na sebi kako bi uskladila i kvalitet i dizajn i naravno, što je za naše potrošače najbitnije, a to je cena i pristupačnost tih proizvoda“, kaže Jelena Subin, novinarka ekonomske rubrike Večernjih novosti.

Prema „Ikeinom“ istraživanju, ljudi na svaki prostor dominantno reaguju čulima, a osećaj doma najpre vezuju za miris, svetlost, dodir i ukus, a toga ovde ima u izobilju. Na samom početku sitnice, proizvodi koji otvaraju novčanik. U „Ikei“ kažu da nude kvalitetnu robu, po prihvatljivim cenama za veliki broj ljudi.

„Formiranje cena je kompleksna stvar jer zavisi od poreza, logistike, cena sirovina, uvoznih tarifa i zbog toga postoje razlike u različitim zamljama. Mogu reći da su cene u Srbiji u proseku 3,5 odsto niže nego u Hrvatskoj“, rekao je Stefan Vanoverbeke, generalni direktor „Ikee“ za jugoistočnu Evropu.

Ovde se posao ne završava jer „Ikea“ ima dugoročne strategije.

„Dugoročno planiramo i da otvorimo drugu robnu kuću u Beogradu. Tu smo takođe u fazi kupovine zemljišta, a brzina otvaranja će naravno zavisiti koliko dobro bude poslovala ova prva… To bi bilo prema izlazu za Zagreb, prema Dobanovačkoj petlji, međutim još uvek nismo definisali tačno mesto gde će to biti. Kažem, još uvek smo u fazi razmatranja i svega ostalog da vidimo koja bi nam lokacija najviše odgovarala“, ističe Vladislav Lalić, direktor za nekretnine i razvoj „Ikee“ za jugoistočnu Evropu.

„Ikea“ sistem je svoju prvu malu radnju u Beogradu imao još 1991. Zvala se „Start šop“ i beležila je najbolje promete među prodajnim objektima do 2.000 kvadrata. 26 godina kasnije, Šveđani su ponovo u Srbiji.

Izvor: RTS/Avalainfo.net

Ostavite odgovor