Princeza Katarina: Heroji našeg vremena su lekari!

Toni Nadal: Novače ostani sa porodicom, pusti Rafu da igra!
4. фебруара 2019.
DANAS JE SVETA KSENIJA PETROGRADSKA
6. фебруара 2019.

Princeza Katarina: Heroji našeg vremena su lekari!

Na Svetski dan borbe protiv raka, princeza Katarina Karađorđević srenula je pažnju na činjenicu da se rak može spreči usvajanjem zdravih životnih navika

 

To je vrlo često izlečiva bolest ako se dijagnostikuje u ranoj fazi, tako da su redovni pregledi od presudnog značaja za njeno uspešno suzbijanje, naglasila je princeza.

 

  • Od svog osnivanja 2001. godine moja humanitarna fondacija u Beogradu aktivna je u podizanju svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka, što je i dalje jedan od njenih najvažnijih ciljeva za budućnost, pored obezbeđivanja medicinske opreme za lečenje raka.

Podsećamo da je prethodnih godina ta fondacija donirala Kliničkom centru Niš mobilni mamograf vredan više od 750.000 dolara, kojim je pregledano više od 100.000 žena širom Srbije. Više mamografa i nekoliko ultrazvučnih aparata za pregled dojke, donirano je i drugim zdravstvenim ustanovama, između ostalih KBC Bežanijska kosa i Opštoj bolnici Jagodina.

Mamograf „Holodžik“ vredan 300.000 dolara doniran je Centru za radiologiju Kliničkog centra Niš.

DNK sekvenser, vredan preko 110.000 dolara, koji omogućava simultanu analizu višestrukih gena, što omogućava efikasno testiranje nasledne predispozicije za rak dojke i jajnika i drugih malignih bolesti, i značajno skraćuje ukupno vreme analize, donirala je princezina Fondacija Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Takođe donirana su mnoga sanitetska vozila i monitori za decu obolelu od raka. Omogućena je obuku mnogih srpskih lekara u najprestižnijim centrima za lečenje raka širom sveta.

Moja humanitarna fondacija u Beogradu sarađuje sa  dva vodeća američka centra za lečenje raka – Memorijalnom bolnicom Sloan Ketering u Njujorku i Centrom MD Anderson u Hjustonu, u obezbeđivanju specijalizovane obuke za naše radiologe i onkologe, kako bi pratili najnovija dostignuća iz svojih oblasti. Tokom poslednjih pet godina moja Fondacija je organizovala odlazak u SAD više od dvadeset srpskih lekara na takve obuke.

Veoma smo ponosni na našu saradnju sa Institutom za rak Dana-Farber pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard u Bostonu. Donacija dva pacijent-monitora, vredna više od 21.000 dolara, dečijem odeljenju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije rezultat je prikupljanja sredstava na dobrotvornoj večeri u Bostonu. Ova humanitarna manifestacija organizovana je uz veliku pomoć naših prijatelja iz Instituta za rak Dana-Farber.

Organizujemo edukacije naših lekara i povezujemo ih sa kolegama iz dijaspore organizovanjem Konferencija srpske medicinske dijaspore (SDMC) svake godine, uz učešće istaknutih medicinskih stručnjaka sa klinike Mejo i mnogih drugih istaknutih medicinskih ustanova.

  • Takođe sam veoma ponosna na našu Onkološku konferenciju koja se svake druge godine organizuje u saradnji sa vodećim svetskim centrima za lečenje raka, posebno sa Memorijalnom bolnicom Sloan Ketering iz Njujorka. Ovu konferenciju organizujemo ponovo u novembru ove godine u Beogradu, u partnerstvu sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije.

Veoma sam ponosna na činjenicu da moja Fondacija aktivno podržava saradnju svetski poznatog pedijatrijskog kardiohirurga profesora Afksendija Kalangosa sa Univerzitetskom dečjom klinikom Tiršova u zajedničkoj misiji spasavanja dečijih života.

Želim da istaknem iskreno divljenje i zahvalnost našim lekarima, medicinskim sestrama i svim našim medicinskim stručnjacima u Srbiji za njihov izvanredan rad i doprinos boljem i zdravijem životu svih ljudi u našoj prelepoj Srbiji. Oni su pravi heroji našeg vremena, istakla je princeza Katarina.

 

Kristina Andrejević

Ostavite odgovor