Danas je Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja

Laureat 37. Filmskog festivala na Kanli kuli je film „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića
30. avgust 2024.

Danas je Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja

Sveti Jovan Krstitelj

Srpska pravoslavna crkva i vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje (odsecanje) glave Svetog Jovana Krstitelja. Neki vernici ovog dana proslavljaju slavu, a u kalendaru SPC ovaj dan je obeležen crvenim slovom

Sveti Jovan, prorok, preteča i krstitelj slavi se i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je po predanju krstio Isusa Hrista.

Sveti Jovan se naziva Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista i prema predanju u njemu prepoznao sina Božjeg. Smatra se poslednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio pre Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

Irod Antipa, sin starog Iroda, ubice mladenaca Vitlejemskih u vreme rođenja Gospoda Isusa, bio je gospodar Galileje u vreme propovedi Jovana Krstitelja. Irod je bio oženjen ćerkom arapskog kneza Arete. Ali Irod, zli izdanak od zlog korena, oterao je svoju zakonitu ženu i nezakonito uzeo sebi Irodijadu, ženu svog brata Filipa, koji je još bio živ.

Crkva Svetog Jovana u Žanjicama


Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i silno izobličio Iroda. Irod ga je bacio u tamnicu. Za vreme jednog pira u svom dvoru u Sevastiji Galilejskoj igrala je pred gostima Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova. I pijani Irod, zanesen tom igrom, obeća igračici dati šta god bude od njega tražila, ma to bila i polovina carstva. Nagovorena od svoje majke Salomija zatraži glavu Jovana Krstitelja. Irod naredi i Jovana posekoše u tamnici i doneše njegovu glavu na tanjiru.

Jovanovi učenici noću su uzeli telo svog učitelja da ga sahrane, a Irodijada je izbola iglom jezik Jovanov, da ne bi vaskrsao, pa glavu zakopala na neko nečisto mesto. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Ali ubrzo je stigla Božja kazna ovu grupu zlotvora. Knez Areta, da opere čast svoje ćerke, udari s vojskom na Iroda i potuče ga do nogu. Poraženi Irod bio je osuđen od kesara rimskog Kaligule na progonstvo, najpre u Galiju, a potom u Španiju.

Kao izgnanci Irod i Irodijada živeli su u bedi i poniženju, dok se zemlja nije otvorila i progutala ih. A Salomija je poginula zlom smrću na reci Sikorisu (Suli). Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 29. avgusta (po starom kalendaru) ustanovljeno je zbog toga što je toga dana osvećena crkva, koja je podignuta na njegovom grobu u Sevastiji. U tu crkvu položene su i mošti učenika Jovanovih: Jeliseja i Avdije.

Primer poštenja i istinoljubivosti

Jovan je, po predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti.

Dan Usekovanja vernici provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu.

Ne jede se i ne pije ništa crveno

Verovanje kaže da se na ovaj dan ne jede i ne pije ništa što je crveno jer ova boja simbolizuje prolivenu krv Jovanovu. Ovaj običaj se u pojedinim delovima naše zemlje naročito praktikuje zbog zdravlja dece koja takođe ne jedu namirnice crvene boje.
U narodu se kaže i da je danas dobar dan za branje lekovitog bilja. U mnogim mestima održavaju se vašari.

Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Na današnji dan rođen i patrijarh Pavle

Na današnji dan rođen je patrijarh srpski Pavle 1914. godine u Kućancima kao Gojko Stojčević, a preminuo je 15. novembra 2009. u Beogradu.

Nađa A. Keleris/Svetigora

Comments are closed.