Ovu tvrdnju, za „Novosti“, iznela je advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja sa grčkim kolegama učestvuje u odbrani naših državljana. Ona naglašava da je posle nekoliko meseci konačno dobila na srpskom obdukcioni nalaz, koji je dala našem poznatom veštaku sudske medicine da analizira.

– Veštak mi je objasnio da je Hendersonu od prvog udarca, koji mu je zadat rukom sa prednje strane glave, pukao krvni sud, što je bilo smrtonosno – kaže Zora Dobričanin Nikodinović. – I da nije zadobio nijedan udarac više, on ne bi preživeo. A prvi udarac nije dobio ni od jednog od okrivljenih Srba.

Iz svega ovoga proizilazi da bi za smrt američkog turiste kao glavni osumnjičeni mogli da budu Grk Jorgos Skijadopulos i Britanac bosanskog porekla Amir Omerdžić, koji su takođe učestvovali u tuči. Pored njih dvojice, u pritvoru u Grčkoj su Miloš Ilić, Nemanja Petrović, Stefan Stojanović, Dušan Ranković i Miloš Senić. Nenad Jovanović i Siniša Petrović su pušteni da se brane sa slobode.

Osumnjičenima se na teret stavlja saučesništvo u ubistvu. Za ovo krivično delo, prema grčkom zakonu, zaprećena je kazna od deset godina zatvora do doživotne robije. Do početka suđenja delo može i da bude prekvalifikovano, jer istraga treba da utvrdi pojedinačni stepen krivice.

Prilikom saslušanja svi osumnjičeni Srbi su negirali učešće u ubistvu. Pored toga, Dušan Ranković je ispričao da ga je Henderson zbog svađe oko stola, udario flašom u glavu, nakon čega mu je „pao mrak na oči“ zbog čega se više ničega ne seća. Prema njegovoj priči osvestio se u toaletu, kada je video da je obliven krvlju. Nije mogao da kaže ko je sve učestvovao u tuči koja je zatim izbila i kako je došlo do tragičnog ishoda.

Pojedini svedoci su izjavili da je povod za tuču bio to što je devojka iz Srbije, koja je radila u lokalu gde su bili naši mladići, popila piće sa Hendersonom. Njega je u jednom momentu neko udario, on je uzvratio, a zatim je polomio flašu, spreman da se bije. Amerikanac je, po tim tvrdnjama, počeo da beži a mladići su ga pojurili. Stigli su ga kod obližnjeg kluba, gde je pao i udario glavom.

TRAŽILI DA SE UKLjUČI TILERSON

GRUPA visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je nedavno od Stejt departmenta da se uključi u slučaj „Zakintos“. Oni su poslali pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem od njega traže da „iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdu“. Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je reagujući na to izjavila da je „sigurna da Grčka neće dozvoliti nikakvo uplitanje sa strane, bilo kakve politike i bilo čijih uticaja“.