Imam 27 godina i uštedeo sam 200.000 dolara: Evo najboljih saveta koje mogu da vam dam

MOGUĆ OBRT U SLUČAJU „ZAKINTOS“: Srbi, ipak nisu ubili Bakarija?
3. februar 2018.
Zvezda s publikom na CSKA, preinačena odluka
5. februar 2018.

Imam 27 godina i uštedeo sam 200.000 dolara: Evo najboljih saveta koje mogu da vam dam

Imao sam 16 godina i skinuo sam šešir nakon još jednog fizikalisanja na teksaškom suncu, ali taj dan je bio poseban, jer je to bio dan isplate i konačno sam imao dovoljno novca da stavim 500 dolara na svoj račun u banci,

priča Šon (27) koji je do danas uštedeo skoro 200.000 dolara i planira da se penzioniše do svoje 40. godine.

Kada je napunio 18 godina, tih 500 dolara je dovoljno poraslo da počne da investira na berzi.

 – Do 25. godine imao sam 100.000 dolara, sada imam 27 godina, a uštedeo sam skoro 200.000 dolara – kaže Šon koji je poznat kao bloger na „Money Wizard“.

Kako je počeo svoju priču, mnogi bi pomislili da je ili genije za ulaganja na berzi ili neko koga zanima samo brzo bogaćenje.

– Prava istina je da ja nisam ni jedan od njih. Moje investicije uglavnom su bile manje u odnosu na neki standard, a donedavno moja plata nije bila mnogo veća od prosečnog prihoda u mom gradu. U stvari sam normalan čovek sa pristojnim poslom, koji je imao sreće da rano u životu prihvatim neke savete o novcu – navodi on i otkriva sedam najboljih saveta, koje prenosi „Business insider“. Neki od njih se odnose na SAD, ali velika većina je sada primenjiva i kod nas.

1. Uzmite diplomu koja stvarno vredi

Visoka cena školarine je zabrinjavajuća. Ali slažem se sa Vorenom Bafetom u ovome – najbolja investicija koju možete ikada napraviti jeste da investirate u sebe. Evo ključa. Morate gledati fakultet kao ono što on jeste: četvorogodišnja transakcija za kupovinu karijere. Naročito kada su u pitanju studentski krediti. I baš kao što ne biste uzimali hipoteku pre nego što ispitate vrednost kuće, jednako je važno uzeti u obzir vrednost diplome.

Neke diplome se dobro naplaćaju, druge… ne toliko. Istražite statistiku visine plata, intervjuišite ljude na terenu i posetite sajmove zapošljavanja. Kao ekonomista, uspeo sam brzo da se zaposlim kao finansijski analitičar.

2. Izbegavajte zamku kredita

Kada završite školu i na putu ste da zarađujete novac, sledeći najbolji korak je izbeći zamku kredita. Jednostavnim rečima, skoro je nemoguće izgraditi bogatstvo ako svakodnevno gubite novac putem kredita za auto i otplatama na kreditnim karticama. Bendžamin Frenklin je rekao: „Čuvaj se malih troškova. Malo curenje će potopiti veliki brod“. Pokušavajući da zaradite bogatstvo dok otplaćujete kamate je poput veslanja protiv struje. I to sa bušnim čamcem. Da bih to izbegao, kupio sam automobil za 13.000 dolara bez zajma i, iako koristim kreditne kartice, nikada nisam platio ni cent kamate.

3. Prihvatitite investicioni fondove

Kao i većina početnika investitora, kada sam počeo da investiram, zamišljao sam sebe kao drugog Vorena Bafeta. Sve moje akcije su bile sigurne i mislio sam da ću razoriti tržište za kratko vreme. Na kraju, moja ambicija pomešana sa pohlepom koštala me je na hiljade dolara. Ovo ne treba da bude iznenađenje. Postoji jednostavno previše faktora – komisionari, trgovci i aktivno upravljani investicioni fondovi koji jednostavno ne mogu da se nadmeću sa efikasnošću indeksnih investicionih fondova. Ne pokušavajte da nadmudrite tržište. Umesto toga, uštedite sebi vreme i novac odabirom indeksnih fondova sa niskim naknadama.

 Bussines Insider/Avalainfo.net

Ostavite odgovor