Plesni klub „Rojal“ iz Požarevca u latinoameričkom stilu
28. јула 2017.
SRS: NIKO NE SME DA PRIZNA „LAŽNU DRŽAVU“ KOSOVO
28. јула 2017.

POLICIJA U AKCIJI: Pokazna vežba MUP – a na Srebrnom jezeru

Povodom kupališne sezone, MUP će početkom avgusta organizovati pokaznu vežbu na Srebrnom jezeru sa ciljem da skrene pažnju na sve potencijalne opasnosti koje prete da ugroze bezbednost i život na rekama i jezerima u Srbiji.

 

Tokom svake letnje sezone prisutan je povećan rizik od utapanja i svake godine sve je veći broj stradalih lica na rekama i jezerima, a posebno maloletnih lica.

Vežba je održana i na najvećem uređenom kupalištu u Srbiji, Adi Ciganliji na Savskom jezeru, a prikazuje se i na drugim lokacijama u Srbiji, na uređenim ili neuređenim kupalištima.

Organizacione jedinice MUP – a spremne su da reaguju na svaku potencijalnu opasnost utapanja, kao i rizičnih situacija na plovnim objektima. Na Srebrnom jezeru posetioci će biti u prilici da vide organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koje su spremne i osposobljene za spasavanje na vodi i to: policijske službenike Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i pripadnike PS Veliko Gradište. Oni su spremni da brzo i efikasno reaguju na svaki bezbednosni rizik koji se može desiti na rekama i jezerima i da spasu život osobe kojoj preti opasnost od povređivanja i utopljenja.

Ova taktičko – pokazna vežba je osmišljena da kroz dva scenarija prikaže situacije iz života u kojima može doći do ugrožavanja bezbednosti građana na rekama i jezerima, kao posledicu nesrećnog slučaja, ili nastaju kao posledica neprilagođenog ponašanja, kao i osposobljenost pripadnika različitih organizacionih jedinica Ministarstva da kroz zajednički rad pruže pomoć građanima i ostvare primarni cilj ministarstva unutrašnjih poslova tj. bezbednost građana i njihovu ličnu i imovinsku sigurnost.

Ovom prilikom Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno, izbegavaju kupanje na neuređenim i neobeleženim kupalištima, izbegavaju kupanje i upravljanje plovilima pod dejstvom alkohola i poštuju pravila ponašanja na rekama i jezerima u cilju povećanja bezbednosti svih koji borave na vodi.

Apel je upućen naročito roditeljima sa maloletnom i malom decom, da ih ne puštaju na neuređena i neobeležena kupališta koja nemaju organizovanu spasilačku službu, a da decu neplivače bez nadzora ne puštaju u vodu.

Namera je da se kroz ovu taktičko – pokaznu vežbu prikažu neki od rizika koji prete tokom boravka na vodi kao i da se podigne svest svih nas da kroz odgovorno ponašanje podignemo nivo bezbednosti na rekama i jezerima. Takođe biće prikazana osposobljenost organizacionih jedinica MUP – a koje su spremne da pruže pomoć svim svojim građanima u svim situacijama u kojima je ugrožena bezbednost na rekama i jezerima sa ciljem da se sačuva svaki život.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i opština Veliko Gradište želi posetiocima Srebrnog jezera prijatan i bezbedan boravak na kupalištima tokom letnje sezone.

TPKNEWS/SOVG/ Avalainfo.net

Ostavite odgovor