ODLAZE NAJBOLJI: NEMA VIŠE RADMILE ŽIVKOVIĆ

Danas je Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja
11. septembar 2024.

ODLAZE NAJBOLJI: NEMA VIŠE RADMILE ŽIVKOVIĆ

Srpsko „glumačko nebo“ ostalo je bez glumice Radmile Živković. Tuga i neverica da nas je napustila „Gospodja ministarka“


Juče u pre podnevnim časovima, nakon zdravstvenih poteškoća, srpsku glumačku scenu, napustila je Radmila Živković. Kruševljanka iz Čkaljinog sokaka svojim glumačkim umećem briljirala je kako na filmskom platnu, tako i na „daskama koje život znače“. U 72. godini života, preselila se na „nebesku scenu“ gde nastupaju samo doajeni.

Manje je poznato da je glumica pre pet godina završila u bolnici Sveti Sava zbog prolaznog moždanog oštećenja praćenog neurološkim ispadima. Srećom, brza i efikasna reakcija medicinskog tima omogućila je da se Radmila oporavi i vrati svojim profesionalnim obavezama. Njena ćerka, Bojana Bambić, tada je istakla da je ključno da se Radmila posveti svom zdravlju i izbegava stres i nerviranje, te da vodi život bez negativnih spoljnih uticaja.

– Uoči „Ministarke“ u kojoj zajedno igramo, mama je doživela prolazno moždano oštećenje praćno neurološkim ispadima koji se brzo i potpuno povlače. On najčešće prethodi moždanom udaru i jedan je od ozbiljnih singala da se treba više posvetiti zdravlju. Na sreću, svi su reagovali brzo i profesionalno i mama je narednih sedam dana provela u bolnici Sveti Sava na svim mogućim ispitivanjima, koja su se pokazala da je, Bogu hvala, sve u najboljem redu. Oporavlja se i po savetima doktora izbegava stres i nerviranje. Kažem joj da sada mora da vodi život u balonu, bez negativnih spoljnih uticaja,rekla je tada njena glumačka naslednica Bojana Bambić.



Radmila Živković je glumačku karijeru započela krajem šezdesetih godina prošlog veka i uspela da ostavi neizbrisiv trag iza sebe. Uvek je isticala da su joj na početku karijere mnogo pomogli Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić, pored kojih je maestralno ulazila „pod kožu“ likovima koje je glumila. Bila je lepa, smela, pametna i pre svega „svoja“. Volela je da kaže šta misli i oseća svakom u lice.

Te 2002. godine, Zdravko Šotra je snimao „Zonu Zamfirovu“ na Niškoj tvrđavi. Sećam se Radmile koja je glumila tetka Doku i njenih scena sa snimanja. Svaki njen pokret, pogled i gest, izazivali su smeh. Unosila je radost i živost na setu. Bili su to dani velikih glumačkih imena: Dragana Nikolića i Milene Dravić, Bate Paskaljevića, Danice Maksimović, Branimira Brstine, Cece Bojković, Ružice Sokić…
Pamtimo je u filmovima: „Naivko“, „Sabirni centar“, „Mrtav ’ladan“ i „Polažajnik“. Na malim ekranima je ostvarila nezaboravne uloge poput Đilde u TV seriji „Srećni ljudi“, Jovanke Ljutić u „Stižu dolari“, kao i ulogu u seriji „Ulica lipa“.
Narodno pozorište u Beogradu, ostalo je bez svoje prvakinje koja je briljirala kao „Gospođa ministarka“. Tužne su kolege glumci, publika, prijatelji. Tužan je njen rodni Kruševac, jer njegov rasadnik glumačkih velikana je nestao.

Nađa Andrejević Keleris
foto: Nađa Keleris

Comments are closed.