VEČERAS U KRALJEVSKOM DVORU NA DEDINJU

Ministarka kulture na okruglom stolu u UN
7. mart 2023.
NIŠTA NIJE IZGUBLJENO, DOK SE NE IZGUBI!
21. mart 2023.

VEČERAS U KRALJEVSKOM DVORU NA DEDINJU

Večeras su u Kraljevskom dvoru promovisane knjige o članovima kraljevske porodice Karađorđević



U prisustvu Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, večeras je u Kraljevskom dvoru na Dedinju, održana promocija knjiga o članovima kraljevske porodice Karađorđević, izdavačke kuće „Narodno delo“ iz Beograda.

Promociji su prisustvovali i članovi Krunskog saveta: Predrag Marković, Darko Spasić i Zoran Živanović, a gospodin Dušan Babac, član Кrunskog veća je bio među autorima koji su prezentovali svoja dela.

Prestolonaslednik Aleksandar je otvorio promociju pozdravnim govorom, izrazivši zahvalnost autorima i izdavaču:

„Knjige koje se danas ovde predstavljaju važne su za čuvanje sećanja na moje pretke i istoriju našeg naroda, a članovi porodice Karađorđević su njen nedeljiv deo. Predugo je bilo zabranjeno čak i pominjanje imena moje porodice u Srbiji, osim ako to nije bio deo negativne propagande.

Ti dani su iza nas i mi sada govorimo o istini i činjenicama. Ne kažem to samo kao njihov potomak, već i kao pripadnik našeg naroda. Doprinosi članova moje porodice, koji su vodili naš narod i našu zemlju, bili su od velikog značaja i zaslužuju da budu upamćeni.“

Nakon obraćanja prestolonaslednika, autori su publici predstavili svoje knjige. Danas su predstavljeni naslovi: „Petar Prvi, kralj oslobodilac“, i „Aleksandar Prvi, viteški kralj“, autora Dušna Babca, „Knez u senci istorije, Aleksandar Karađorđević“, autora Nebojše Jovanovića i „Knez Arsenije Karađorđević – zaboravljeni Karađorđevići“, autora Siniše Ljepojevića.

Nakon promocije, poštovaoci Karađorđevića su se uz posluženje družili sa prestolonaslednikom Aleksandrom. A, zainteresovani su kupili knjige, koje će rado čitati i držati u svojim kućama, kako bi prošlost kraljevske porodice otrgli od zaborava.

 

Nađa Keleris

Comments are closed.