HOLENDER IMA JASAN CILJ U NASTAVKU SEZONE
18. februar 2021.
UMRO ĐORĐE BALAŠEVIĆ
19. februar 2021.

USTOLIČEN PATRIJARH PORFIRIJE

Foto:Tanjug, Zoran Žestić

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu

 

 

 

Zvona Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu oglasila su se u 11.25 časova označavajući da je ustoličen 46. predstojatelj Srpske pravoslavne Crkve, Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Porfirije.

„Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. patrijarh po redu, a 57 poglavar naše svete crkve budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika“, rekao je Porfirije.

„Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu”, rekao je novoizabrani patrijarh.

Ustoličen patrijarh Porfirije (FOTO) 2
Foto:BetaAP /Darko Vojinović)

On je poručio da želi da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Kaže da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

„U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano“, rekao je Porfirije.

Ustoličen patrijarh Porfirije (FOTO) 3
Prva beseda patrijarha Porfirija Foto: Screenshor RTS

On je rekao da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije poručio je da je Kosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

„Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici“, rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i ocenio da „svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus“.

„Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti“, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi.

„Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi“, poručio je patrijarh na kraju besede.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je bio upražnjen, predao mu je poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Predaja poglavarskih znamenja, ispraćena uzvicima „dostojan“, označila je da je patrijarh uveden u tron.

Porfirijeva puna titula glasi: arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Liturgija je počela u 9 časova, a prisustvovali su joj ministri Vlade Srbije i predstavnici drugih verskih zajednica.

Porfirije je juče izabran za novog, 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

„Svečani čin ustoličenja novoizabranog Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog g. Porfirija započeo je sabornom svetom arhijerejskom Liturgijom u Svetoarhangelskom sabornom hramu u Beogradu. Svetom Liturgijom načalstvuje novoizabrani prvojerarh Srpske Pravoslavne Crkve, uz sasluženje otačastvenih arhijereja, sveštenstva i vernog naroda“, navela je jutros SPC na svom sajtu.

Nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije treba da bude uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. O tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je SPC.

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju. To je sveta tajna u kojoj pobožni hrišćani pod vidom hleba i vina primaju istinito telo i krv Gospoda našeg Isusa Hrista.

Ova sveta tajna, zbog svoje neizmerne važnosti, sačinjava suštinu najglavnijeg hrišćanskog crkvenog bogosluženja, svete liturgije. I prisutni građani su se pričestili.

Nakon svečanosti, novi patrijarh je u Patrijaršijski dom otišao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Milordom Dodikom.

Ustoličen patrijarh Porfirije (FOTO) 7
Foto:FoNet

S njima su otišli i drugi politički predstavnici Republike Srpske, kao i predstavnici verskih zajednica u Srbiji.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, predao mu je poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Ustoličen patrijarh Porfirije (FOTO) 8
Foto: FoNet

Molitvenoj svečanosti prisustvovali su ministri Vlade Srbije, predstavnici svih verskih zajednica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik. Svečnosti je prisustvovao i predsednik pokreta „Oslobodjenje“ Mlađan Đorđević. U liturgiji je učestvovalo i Prvo beogradsko pevačko društvo kojim diriguje Svetlana Vilić. Ustoličenju patrijarha prisustvovali su ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor BIA Bratislav Gašić.

Ustoličen patrijarh Porfirije (FOTO) 9
Foto: Screenshot/RTS

Porfirije je na jučerašnjem zasedanju Sabora dobio 31 glas. Vladika bački Irinej dobio je 30, dok je episkop banjalučki Jefrem dobio 25 glasova. Episkopi Irinej i Jefrem bili su medju kandidatima sa najviše glasova i na prethodnom izboru za patrijarha.

Izvor: Dnevni list Danas, Avalainfo.net

 

 

 

Comments are closed.