Obeleženo 46 godina od smrti Kralja Petra Drugog

DRAMA „NAŠI SINOVI“ OD 5. NOVEMBRA PONOVO NA REPERTOARU, MIODRAG MIKI KRSTOVIĆ DEBITUJE U ULOZI OSTOJE
4. novembar 2016.
OTVOREN ČETVRTI FESTIVAL “DANI DANILA LAZOVIĆA”
4. novembar 2016.

Obeleženo 46 godina od smrti Kralja Petra Drugog

Povodom 46. godišnjice od smrti Nj.V. Kralja Petra Drugog, u zadužbinskoj crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, juče je služen pomen blaženopočivšem Kralju nakon čega su položeni venci na njegov grob.

U ime Prestolonaslednika Aleksandra, venac su položili g-din Predrag Marković, član Krunskog saveta i g-din Zoran Živanović, član Krunskog kabineta.

Podsećamo:

Kralj Petar Drugi, rođen je u Beogradu 6. septembra 1923, kao prvorođeni sin Kralja Aleksandra Prvog i Kraljice Marije. Kumovi na krštenju bili su mu engleski Kralj Džordž Šesti i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica majka u Velikoj Britaniji).

Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je Sandroid školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. Pošto je tada bio maloletan, kraljevska vlast preneta je na Namesništvo na čelu sa Knezom Namesnikom Pavlom Karađorđevićem.

Drugi svetski rat primorao je Kralja Petra Drugog da zajedno sa vladom emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku, gde je prihvaćen kao simbol protivljenja nacizmu. Za vreme svog izbeglištva, Kralj Petar Drugi je dovršio školovanje u Kembridžu, a potom se pridružio snagama Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom grčkom princezom Aleksandrom i sinom Nj.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti umro je u denverskoj bolnici 3. novembra 1970, a sahranjen je u manastiru Svetog Save u Libertivilu. Kralj Petar Drugi bio je jedini Kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovi posmrtni ostaci su preneti u Zadužbinsku Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu 26. maja 2013.

Kristina Andrejević

Ostavite odgovor