POČELO PRIJAVLJIVANJE ZA BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U GROCKOJ

Božićni paketići na Belom dvoru
4. januar 2018.
BOŽIĆNA PORUKA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA
6. januar 2018.

POČELO PRIJAVLJIVANJE ZA BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U GROCKOJ

Na Dunavskom keju u Grockoj će se na Bogojavljenje održati plivanje za Časni Krst.

 

Tradicionalna manifestacija Litija i “Litija i plivanje za časni krst 2018” održaće se na Bogojavljenje u utorak 19. januara, sa početkom u 11 časova i 45 minuta na Dunavskom keju u Grockoj, dok će svečana litija krenuti nešto posle 11 časova iz porte hrama Sv. Trojice.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve samo su tri manifestacije predstavljene kao centralne za Grad Beograd, a među njima je i manifestacija u Grockoj, uz one u Zemunu i na Adi Ciganliji.

Detalji i propozicije ovogodišnje manifestacije su sledeći:

– Kao i prethodnih godina, interesovanje je veliko, dosta plivača koji su predhodnih godina učestvovali na plivanju u Grockoj danas su ponovo izrazili želju da učestvuju u ovom nadmetanju, kako sa naše opštine, tako i mesta širom Srbije. Očekujemo i ove godine veliki, ako ne i rekordan broj plivača i posetilaca na Bogojavljenje u Grockoj, istakao je član organizacionog odbora Trale Miroljub Radojević.

Plivanje u ledenom Dunavu u Grockoj ostalo je zapamćeno po najlepšim slikama i utiscima, kako po pitanju učesnika, organizacije događaja i same lepote našeg Dunavskog keja, tako i ukupnih dešavanja u danu koji se na sličan način obeležava na više mesta u Srbiji.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka i sponzora, darivaće svakog plivača, koji će za uspomenu na ovaj događaj dobiti bade- mantil, ikonu, zahvalnicu, kalendar, majicu, peškir, krstić, šal, i zajedničku fotografiju. Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog Krsta biće darivan još i zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare ”Mijić” i ”Koak”, zatim drvenim krstom, plaštom, cvetnim vencem i velikim crvenim peškirom. Na vodi, u čamcima, biće i Predrag Janković Zmaj i članovi Nautičkog kluba ”Dunavac” iz Grocke. Za sve učesnike i sponzore, nakon plivanja organizovan je ručak u svečanoj sali Snežana u Grockoj, gde će na meniju biti čuveni lovački gulaš.

Uslovi prijavljivanja:
– Odrasle osobe starije od 18 godina, dok će mlađi moći da plivaju samo uz potpis/saglasnost roditelja;
– Svi učesnici moraju biti kršteni u pravoslavnoj crkvi;
– Svi učesnici moraju proći zdravstveni pregled i moraju imati lekarske potvrde – ukoliko lekar ustanovi da plivač nije zdravstveno spreman, takav neće moći da učestvuje. Pregledi su besplatni na Medicini rada u Domu zdravlja Grocka (javiti se dr Zdravki Stanković Pirović);
– Plivači će pred start izvlačiti brojeve, kako bi se omogućio bezbedan skok u Dunav

Ostale uslove ukoliko za njima bude potrebe doneće organizacioni odbor na svojim sastancima. Organizovan biće i sastanak sa plivačima pre samog nadmetanja.

Poslednjih pet godina ova manifestacija beleži veliku posećenost – prema procenama policije koja je obezbeđivala skup, kao i lokalnih medija, godine 2013. litiji i plivanju prisustvovalo je oko 2.500 posetilaca, dok je taj broj u 2014, 2015 i 2016. godini narastao na oko 4.500. Nažalost, 2017. godine zbog vremenskih prilika na Dunavu, bilo je nemoguće održati održati ovu manifestaciju.

Svi koji imaju želju da prijave svoje učešće u Bogojavljenskom plivanju, mogu to učiniti na sledeće brojeve telefona: 066/8064-111 i  066/8062-111.

Dođite 19. januara na Dunavski kej da podržite hrabre plivače i ovaj svečani događaj.

Nađa Keleris

Ostavite odgovor