„KOSOVSKA ISKUŠENJA PATRIJARHA PAVLA“ NA SAJMU KNJIGA

KNJIGA KOJU JE PATRIJARH PAVLE IŠČITAO
16. oktobar 2023.
KNJIGA KOJU JE PATRIJARH PAVLE AUTORIZOVAO
26. oktobar 2023.

„KOSOVSKA ISKUŠENJA PATRIJARHA PAVLA“ NA SAJMU KNJIGA

Sutra će na Sajmu knjiga, u hali 1a, na štandu kancelarije za KIM, biti promovisana „Kosovska iskušenja patrijarha Pavla“, novinarke Nađe Andrejević Keleris

 

Knjiga koju je patrijarh srpski Gospodin Pavle iščitao za života i dao blagoslov za njeno štampanje,  jesu „Kosovka iskušenja patrijarha Pavla“, koju je nadahnuto uradila novinarka Nađa Andrejević Keleris.

Kako sama kaže – zapitan o svakoj reči u rečenici, patrijarh je dva ipo meseca radio na rukopisu i tek tada dao blagoslov za njeno štampanje. Te njegove ispravke, čuvam i jednog dana ću ih pokloniti muzeju SPC u amanet našim pokolenjima.

 

Prvo izdanje je izašlo 2002. godine, za života patrijarha Pavla i promovisano je u Zadužbini Ilije M. Kolarca, uz prisustvo diplomatskog kora, arhijereja SPC, predstavnika drugih konfesija, političara…

Patrijarh je tada otvorio promociju pamtljivim rečima: „Drvo se na drvo naslanja, a čovek na čovek i tako je za sva vremena“. Svesrdno se zahvalio Nađi na dodatnom trudu, jer je knjiga objavljena i na engleskom jeziku.

 

  • Nađa ističe da je kao novinar koji prati Crkvu, više puta sam bila u prilici da razgovara sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Pavlom.
  • – Svaki put je pored ostalog, patrijarh rekao nešto važno i nezaboravno o srpskoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji i svaki put isticao da Kosovo ne može biti etnički čisto, već da na njemu žive kao i do sada: Srbi, Romi, Šiptari… i svi ostali narodi i narodnosti. Da je dovoljno široko i dugačko i da na njemu ima Božjeg Sunca za sve, ako smo ljudi. Ako smo neljudi, biće nam svega malo i da nas ostane svega četvoro na Zemlji. U Bibliji se govori o Adamu i Evi i njihovoj prvoj deci, sinovima Kainu i Avelju, kad zli Kain skoči i ubi brata Avelja. Čega mu je bilo malo? Zločincu je uvek malo!

Shvatila sam da duhovna borba patrijarha Pavla nije nimalo laka. Naprotiv, patrijarh je postavljao važna pitanja i davao pamtljive odgovore: Da li smo opterećeni istorijom? Zašto tako često dolazimo do ivice biološkog opstanka? Koje su naše najveće greške? Može li se ljubiti neprijatelj, kako hrišćanski nauk veli, a da se ne ugroze nacionalni i državni interesi?

Poželela sam da sva pisma, poukem, izjave, intervjue, govore… treba sačuvati među korice jedne knjige. Predložila sam Njegovoj svetosti da uradim knjigu pod nazivom „Kosovska iskušenja patrijarha Pavla“. Patrijarh je prihvatio moj predlog i naglasio da to nije lak posao, da ću prolaziti kroz velika iskušenja. Između ostalog, patrijarh je tražio da knjigu autorizuje. To je jedina knjiga koju je patrijarh autorizovao.

 

Patrijarh je uvek govorio: Branimo se od neprijatelja na ljudski i dostojanstven način, ali zarad ljudskosti i dostojanstva branimo i neprijatelja od sebe, od onoga najgoreg što bi se u nedobu moglo pojaviti u nama.

 

 

O knjizi će govoriti: arhimandrit Stefan Vučković, iguman manastira Velika Remeta, protojerej dr Velibor Džomić i protojerej stavrofor Slavko Božić, dugogodišnji starešina crkve Sv. Đordja.

Delove iz knjige čitaće glumica Ivana Žigon.
Javite, da li dolazite, da vam se obezbedi besplatan ulaz.
Dobrodosli.

 

 

Comments are closed.