„Glumački maraton“ Ljiljane Blagojević

Nišlije, Tvrđava pripada glumcima!
22. августа 2022.
Nišlije su heroji Filmskih susreta na Tvrđavi
24. августа 2022.

„Glumački maraton“ Ljiljane Blagojević

U Festivalskom centru u Nišu, predstavljena je monografija „Glumački maraton“, nakon čega je prikazan i film o glumici Ljiljani Blagojević, prošlogodišnjoj laureatkinji nagrade „Pavle Vuisić“.

 

Ova monografija se umnogome razlikuje od svih dosadašljih, počev od korica koje nisu portret laureata, već kolaž scena iz najpoznatijijih glumičinih filmova, istakla je teatrolog Dragana Bošković, koja je monografiju posvećenu glumici i ovogodišnjoj umetničkoj direktorki Festivala, priredila.

Odlučile smo Ljilja i ja da ova knjiga treba da se događa u nekoj vrsti dijaloga, a onda sam je zamolila da sa svojim gostima sama razgovara. Imali smo i dogovor sa Centar filmom koji je radio film o Ljilji, da knjiga i film budu tesno prepleteni, što do sada nije bio slučaj. Dakle, ovoga puta knjiga podržava film, a film knjigu“, naglasila je autorka monografije Dragana Bošković.

U monografiju je tako ušao dijalog Ljiljane Blagojević sa rediteljem Emirom Кusturicom u Čurugu, sa kojim je 1981. godine uradila kultno filmsko ostvarenje Sjećaš li se Doli Bel, zatim i dijalog sa Slavkom Štimcem koji joj je bio partner u filmu.

„Mogli smo da čujemo neke opservacije o filmu koje čine njegovu dekonstrukciju u odnosu na vreme u kome je nastao“, naglasila je Bošković.

U monografiji se nalazi i razgovor Ljiljane Blagojević sa rediteljem Lordanom Zafranovićem o radu na filmu Večernja zvona, koja su snimana 1986. godine.

„Prošlo je mnogo godina, u međuvremenu je sve sazrelo, kao vino, kao što sve dobro sazri. Ti filmovi su se pokazali kao vrh naše kinematografije“, istakla je Bošković.

Ispred Centar filma, koji potpisuje produkciju, Ljiljani Blagojević je kopiju filma predala Jadranka Blanuša.

„Ovo je 31. film o glumcima koji je Centar film do sada uradio i vrlo sam ponosna na serijal „Ličnosti i događaji“ u okviru koga nastaju i ovi filmovi. Bilo je lako, jer smo imali Draganinu monografiju koja je bila osnova za film“, kazala je Blanuša.

Mongrafijom i filmom zadovoljna je i Ljiljana Blagojević. Ona je ovom prilikom istakla da nema razlike između pozorišnih i filmskih glumaca.

„Glumac je ili odličan u svim medijima, ili ne postoji. Nigde se laž više ne vidi nego na kameri. Кamera je ta koja otkriva sve ono što glumac ne ume da radi, ili naprotiv, radi odlično. Hvala vam za ovaj film i monografiju, želeli smo da bude jedinstveno, da se ne delimo nego spajamo. Mnogo smo jači kada postoji sinergija, nego kada smo rasparčani“, rekla je Blagojević.

Monografija nosi naziv „Glumački maraton“, jer Ljiljana Blagojević ume da kaže da „gluma nije sprint, nego maraton“.

Nakon promocije monografije, posetioci Festivalskog centra mogli su da pogledaju i dokumentarni film o Ljiljani Blagojević rediteljke Ade Lazić u trajanju od 60 minuta, a film se prikazuje i u bioskopu Cineplexx od 18 sati.

Nađa A. Keleris

Comments are closed.