Srpski pasoš otvara put čak u 111 zemalja sveta!

POČELA ZAJEČARSKA GITARIJADA
30. jun 2017.
MOLITVA ZA NEDELJU: SVETOM ARHANGELU VARAHILU
2. jul 2017.

Srpski pasoš otvara put čak u 111 zemalja sveta!

Vize nam više ne trebaju

 

Srpski pasoš je sada vredniji i od onog vremena Titove Jugoslavije, jer trenutno bez vize možemo da putujemo u čak 111 država sveta.

 

Trenutno smo jedna od samo 11 država na planeti kojima nije potrebna viza za Kinu, a od “ozbiljnijih” zemalja, dozvolu za ulazak moramo da tražimo još samo za SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju.

Diplomatski uslovi

U Ministarstu inostranih poslova kažu da su ponosvni na činjenicu da građani Srbije mogu da putuju u skoro 60 odsto država sveta bez posebne dozvole.

– Imamo bezvizni režim sa čak 111 država sveta, a od tog broja u tridesetak se ulazi tako što se na granici dobija formalno viza po dolasku, za koju se ne traži nikakva posebna dozvola. Sa druge strane, za ulazak u 88 država naši građani moraju da traže vize. Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi niz aktivnosti radi liberalizacije režima uslaska, a posebno smo ponosni na dogovor između naše i kineske Vlade o ukidanju viznog sistema, koji je stupio na snagu 15. januara ove godine.

Slične sporazume imamo sa Mongolijom i Moldavijom. U toku su pregovori o ukidanju viza sa više država od kojih se izdvajaju zemlje Latinske Amerike, Indija, Jermenija, Malezija, Gruzija, Azerbejdžan i druge, kažu u Ministarstvu spoljnih poslova i napominju da nešto stroži uslovi važe za ulazak u našu zemlju:

– Ulazak bez vize u našu zemlju omogućen je državljanima 72 zemlje, dok građani 122 države moraju da traže ovu vrstu dozvole.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je da je veliki broj zemalja za koje građanima Srbije ne treba viza pravi pokazatelj koliki ugled naša zemlja sada ima u svetu.

– Vreme stare Titove Jugoslavije bilo je zlatno doba kada je naš pasoš mnogo vredeo. Sada se nakon decenije izolacije to doba vratilo i Srbija ponovo ima zavidan međunarodni položaj. Odsustvo viznog režima u 111 zemalja je jasan pokazatelj da postoji veliko poverenje u našu zelju i da imamo veliku ugled u Evropi i u svetu, rekao je Milivojević.

On smatra da je izuzetno važno što se dobro kotiramo kod svih moćnih država i na istoku i na zapadu. Mi smo jedna od samo 11 zemalja čijim građanima ne treba viza za Kinu, a uz to nam ne treba ni za Rusiju. To su velike stvari iz kojih je svima jasno da je Srbija danas jedna stabilna država, koja je poštovana u celom svetu, rekao je Milojević.

Ovo su zemlje za koje državljanima Srbjie ne treba viza

Albanija, Andora, Argentina, Austrija, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Kina, Kostarika, Hrvatska, Kuba, Kipar, Češka, Danska, Domenikanska Republika, Ekvador, Estonija, Fidži, Finska, Francuska, Gambija, Gruzija, Nemačka, Grčka, Haiti, Honkong, Mađarska, Island, Indonezija, Izrael, Italija, Japan, Kazahstan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Makao, Makedonija, Malta, Mikronezija, Moldavija, Monako, Mongolija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Palestina, Panama, Peru, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Španija, Sent Vinsent i Grenadini, Svazilend, Švedska, Švajcarska, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ukrajina, Urugvaj, Vanuatu, Vatikan, Zambija.

Izvor:srbijadanas.com/Informer/Avalainfo.net

Ostavite odgovor