U Palati Srbije potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama

Dačić: Ubistvo policajca i ranjavanje drugog teroristički akt
18. jul 2024.
Novak nagradu od OI donirao u humanitarne svrhe!
8. avgust 2024.

U Palati Srbije potpisan Memorandum EU i Srbije o strateškim sirovinama

Aleksandar Vučić: Ponosan sam na ovo što smo danas započeli; Šolc: Ima dosta razloga za projekat Jadar

 

 

 

 

 

 

Piše: Nađa A. Keleris

 

Na Samitu o strateškim sirovinama, koji je održan danas u Palati Srbije, učestvovao je i  nemački kancelar Olaf Šolc. Potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Do najvišeg stepena moraju da se poštuju standardi zaštite životne sredine, a naše je da budemo pouzdan partner Nemačkoj i EU u lancu proizvodnje litijuma i baterija, poručio je Vučić.

Kancelar Šolc izjavio je da ima dosta razloga za realizaciju projekta Jadar u Srbiji.

Memorandum je u ime EU potpisao potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor, a ispred Srbije potpisnica je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Osim memoranduma, kao neobavezujućeg dokumenta, potpisano je i Pismo o namerama sa nekoliko prestižnih evropskih automobilskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Na Samitu učestvuju i predstavnici kompanije Rio Tinto, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija ElevenESEIT innoenergy i Inobat.

U uvodnom obraćanju, predsednik Srbije je rekao da zna da projekat „Jadar“ o iskopavanju litijuma neće imati široku podršku javnosti u Srbiji, ali da je dobio garancije da će projekat biti sproveden po najvišim svetskim standardima.

 

Bez pune zaštite ljudskih života i prirode neće biti iskopavanja litujuma u Zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice“, izjavio je Vučić i naglasio da iskopavanje litijuma za Srbiju predstavlja veliku nadu i da tu šansu Srbija neće propustiti.

Po njegovim rečima Srbija ima tri važne stvari na kojima insisitira kada je reč o eksplatacije litijuma i to su – puna zaštita životne sredine, ekonomski procvat Srbije i da sve što se radi, jer nema široke podrške javnosti, bude poštovano do najvišeg nivoa.

To nama donosi milijarde investicija, donosi neverovatan ekonomski pomak za zemlju, a najveći za Loznicu, Jadar i Rađevinu“, rekao je Vučić i dodao da procvat ekonomije znači dolazak novih kompanija i fabrika i da to će biti prilika za rast cele Srbije.

Vučević: Istorijska poseta Šolca, osnov za srpski skok u budućnost
Nemački kancelar Olaf Šolc završio je posetu Srbiji, a na aerodromu ga je ispratio premijer Srbije Miloš Vučević, koji je istakao da je poseta nemačkog kancelara od istorijske važnosti i da predstavlja osnov za napredak Srbije.
„Istorijska poseta Srbiji nemačkog kancelara Olafa Šolca, okončana je na aerodromu ‘Nikola Tesla’, sa kog sam ispratio našeg važnog gosta.
Litijum je danas bio glavna tema u Srbiji, dok su protivnici ideje o iskopavanju litijuma u Srbiji održali dva protestna skupa kojim su izrazili svoje mišljenje o rudarenju u Jadru.

Comments are closed.