Laureat 37. Filmskog festivala na Kanli kuli je film „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića

Danas je Velika Gospojina
28. avgust 2024.
Danas je Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja
11. septembar 2024.

Laureat 37. Filmskog festivala na Kanli kuli je film „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića

Laureat 37. Filmskog festivala na Kanli kuli je film Dragana Bjelogrlića koji je osvojio najprestižniju nagradu Gran Pri festivala za najbolji film, kao i nagradu Mimoza za najbolju produkciju

 

Film „Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, koji na uzbudljiv način prikazuje opasnosti atomske energije, osvojio je Grand Prix na 37. Filmskom festivalu Herceg Novi, potvrđujući svoju izuzetnost u svim elementima bioskopskog stvaralaštva.



Žiri u sastavu Lordan Zafranović (predsednik), Pjer Žalica i Pavle Simonović (članovi žirija) obrazlažući odluku zaključio je da se uglavnom u poslednje vreme filmovi sve više i više udaljavaju od bioskopa i da imaju sve manje i manje gledalaca.

“Čuvari formule“ nasuprot ovoj tendenciji, izuzetan je bioskopski film koji u svim svojim elementima na uzbudljiv način, publici prezentuje jedan deo velike opasnosti za svet kad je u pitanju atomska energija. Zbog toga Grand Prix žiri dodeljuje filmu, Čuvari formule“, navodeno je u odluci žirija.

Vidno uzbuđen, Bjelogrlić se nakon uručenih mu nagrada prisetio da je na Filmskom festivalu u Herceg Novom prvi put bio 1989. godine.

„Igrao sam vaterpolo sa Batom Čengićem. Trener je bio Bata Živojinović, dok je kapiten ekipe reditelja bio Živko Nikolić. Sećam se kako sam plivao za loptu i stigao prvi. Trener ekipe reditelja bio je Milan Žmukić, a u našoj ekipi igrali su i Stevo Koprivica i Zoran Živković, koji su nam bili pojačanje i zahvaljujući njima smo pobedili. Neki od njih danas nisu sa nama, ali zahvaljujući fotografiji, jer smo se nakon utakmice slikali, često ih se setim“. 

Festival u Herceg Novom je ove godine okupio najzačajnije filmove iz celog regiona. U konkurenciji za glavnu nagradu su bili filmovi prikazivani u Veneciji, Torontu, Lokarnu, Sandensu, Karlovim Varima…

Od premijerne projekcije na Lokarno film festivalu, odakle se vratio sa takođe dve nagrade, „Čuvari firmule“ nastavljaju svoj trijumf na međunarodnim filmskim smotrama – od Filmskog festivala Jugoistočne Evrope u Los Anđelesu do Filmskog festivala u Pekingu.

Zlatna mimoza za Najbolju režiju dodjeljena je reditelju Goranu Stolevskom, za najbolji scenario nagrađena je Jelena Paljan za film Proslava.

Zlatna mimoza za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu dodjeljune su Jeleni Đokić i Marku Janketiću.

Nagrada „Živko Nikolić” – za specijalni doprinos filmskom izrazu dodjeljuje se rediteljki Sonji Prosenc, za film Porodična terapija.

Specijalno priznanje žirija 37. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival otišla je u ruke reditelja Mladena Đorđevića.

 
Avalainfo.net/Nadja Keleris

Comments are closed.