UHAPŠEN DRAGOLJUB SIMONOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE GROCKA
26. јануара 2019.
SAVINDAN U OŠ „SVETI SAVA“ U VRČINU
29. јануара 2019.

SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

 

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova i današnji dan je i školska slava.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je u Temišvaru na Svetosavskoj akademiji da iz poruka Svetog Save treba izvući pouke u kontekstu vremena u kojem živimo.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića i proslavljao se kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih komunističkih vlasti.

Posle skoro poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se vraća kao školska slava.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne knjižževnosti, samim tim i zašštitnikom prosvetnih ustanova. Rođen je 1169. godine kao Rastko, najmlađi sin srpskog žžupana Stefana Nemanje, a zamonašio se veoma mlad, oko 1192. godine, na Svetoj gori, u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla izdejstvovao autokefalnost srpske crkve u srpsku arhiepiskopiju.

Umro je u Trnovu, u Bugarskoj, 25. januara 1236. godine, na povratku sa hodočašća u Jerusalim, posle jedne diplomatske misije za Bugarsku arhiepiskopiju.

Nađa Keleris

 

Ostavite odgovor