KOMŠIJE U STRAHU: U Trampovoj administraciji na visokim pozicijama – Srbin i Srpkinja!

U Banjaluci osvanuli plakati protiv NATO
14. децембра 2016.
Kusturica završio film „Poslednji heroj“ o bivšem urugvajskom predsedniku Muhiki
15. децембра 2016.

KOMŠIJE U STRAHU: U Trampovoj administraciji na visokim pozicijama – Srbin i Srpkinja!

Donald Tramp

U Beloj kući upriličen početak tranzicije vlasti između 44. i 45. predsednika SAD. Više od jednog sata trajao razgovor Obame i Trampa u Ovalnom kabinetu. Dvoje kandidata za novi predsednikov tim su našeg porekla.

Amerikanac srpskog porekla nalazi se u krugu ozbiljnih kandidata za administraciju novog predsednika SAD Donalda Trampa. Kako „Novosti“ saznaju iz vašingtonskih krugova, u danima dok, u sklopu tranzicije vlasti, novi predsednk SAD sastavlja svoj tim, u najužem izboru za njegovu administraciju su jedan muškarac i jedna žena iz republikanskih redova našeg porekla.

Izvori „Novosti“, ne otkrivajući imena, navode da je reč o iskusnim kandidatima za visoke pozicije, koje nisu ministarskog ranga.

Zvanični početak tranzicije u Beloj kući počeo je danas u podne susretom aktuelnog i budućeg stanara najprestižnije vašingtonske adrese. Više od jednog sata u Ovalnom kabinetu razgovarali su Barak Obama i Donald Tramp, i odvojeno, dve prve dame, Mišel Obama i Melanija Tramp. Bio je to, međutim, više od kurtoaznog susreta 44. i 45. predsednika SAD, u okviru protokola smene vlasti.

Tramp je izjavio posle sastanka da se nada da će dobijati savete od njega, odnosno da će se možda obraćati Obami za savete o upravljanju. Tramp je rekao da očekuje da će razgovarati s Obamom „mnogo, mnogo puta“.

Obama je rekao da je ohrabren Trampovom željom da sarađuju s njegovim timom o važnim pitanjima za zemlju i da je važno da „sada svi budu zajedno“.

U Beloj kući Obama je ugostio čoveka protiv koga se do pre dva dana žestoko borio, govoreći da nije podoban za predsednika, dok je podržavao njegovu rivalku, bivšu državnu sekretarku, Hilari Klinton. Još neobičnije je što mu je u goste dolazio čovek koji je najupornije od svih dovodio u pitanje Obamino američko državljanstvo, a sada obećava i da će poništiti ključna dostignuća njegove politike.

Uoči sastanka, ipak, i Tramp i Obama su spustili loptu porukama da je najvažnije ujedinjenje nacije. U pobedničkom govoru Tramp je tvrdio da će „izlečiti rane podela“ i biti „predsednik svih Amerikanaca“. Sličnu poruku uputio je i Obama, nedugo pošto je telefonom čestitao nasledniku, odmah posle pobede. Iako je rekao da „nije tajna“ da on i Tramp imaju značajne razlike, Obama je istakao da „svi želimo najbolje našoj zemlji“ i da je ohrabren prvim govorom njegovog naslednika.

U tranzicionom periodu, koji shodno 20. amandmanu Ustava SAD, traje od dana izbora, do inauguracije 20. januara, novi šef Bele kuće obično sastavlja svoj tim. To vreme određene agencije koriste da se konsoliduju i pripreme za transfer. Trampov tim za tranziciju tokom 70 dana pre inauguracije 20. januara predvodiće Kris Kristi, guverner Nju DŽersija.

Taj tim počeće, uz asistenciju određenih službi i fond od pet miliona dolara, da dobija podatke iz Ministarstva odbrane, Stejt departmenta, Ministarstva finansija i drugih agencija. Saradnici Donalda Trampa počeće da dobijaju izveštaje o budžetskim detaljima, zaposlenima, kao i druge informacije. Administracija odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame održaće dve „vežbe“ u kojima će učestvovati više agencija, da bi upoznali Trampove saradnike sa praksama vlade i sistemima za reagovanje u hitnim situacijama.

Tramp će, kao novoizabrani predsednik, imati istovetne dnevne obaveštajne brifinge kao njegov prethodnik Barak Obama. Oni uključuju tajne operacije SAD i druge podatke koja sakuplja 17 američkih obaveštajnih agencija. Trampov tim najavljuje brzo popunjavanje mesta vezanih za nacionalnu bezbednost. Iako još nisu poznata imena, spekuliše se da su „u igri“ bivši predsedavajući Predstavničkog doma NJut Gingrič, bivši gradonačelnik NJujorka Rudi Đulijani, nekadašnji šef vojne obaveštajne agencije Majkl Flin.

Protesti širom Amerike

Uprkos apelima i sadašnjeg i budućeg predsednika SAD na pomirenje, Amerika ostaje duboko podeljena zemlja. Protivnici Donalda Trampa teško se mire sa njegovim ulaskom u Belu kuću, pa su njegovu izbornu pobedu obeležili masovnim izlaskom na ulice u više američkih gradova. Demonstranti od NJujorka do Teksasa i većeg dela Zapadne obale SAD nose transparente sa natpisima: „Nije moj predsednik“, „Deportujte Trampa“, „Opozvati Trampa“. Masovni protesti u Los Anđelesu zatvorili su auto-put, a lutka u liku novog predsednika spaljena je ispred gradske kuće.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor