Vučić iz Hilandara: Srbiju čeka teška godina i puno iskušenja
9. јануара 2021.
DANAS JE SVETI JOVAN KRSTITELJ
20. јануара 2021.

KO JE BUDUĆI SRPSKI PATRIJARH!?

 

Sednica Sabora Srpske pravoslavne crkve na kojoj će biti izabran novi patrijarh zakazana je za 18. februar 2021. godine, na isteku roka od tri meseca koliko je crkvenim Ustavom dopušteno

 

 

 

 

Nakon najvećeg pravoslavnog praznika Hristovog rodjenja – Božića, javnost se sve glasnije pita ko će naslediti patrijarha Irineja i da li će taj izbor nešto promeniti u stavovima crkve!?

Srpskom pravoslavnom narodu nije svejedno ko će biti patrijarh! Svakodnevno se pita da li će to biti „živi svetac“ poput počivšeg patrijarha Pavla, ili neko ko je nekritički delio ordenje političarima!? Poznavaoci prilika tvrde da je svima nama najvažnije da budući patrijarh ne menja čvrst stav Crkve kada je u pitanju budućnost Kosova.

Prvi među jednakima

 

Ovlašćenja Srpske pravoslavne crkve nisu velika jer su pravoslavne autokefalne crkve uređene na takozvanom sabornom principu, što znači da je najviši organ vlasti zapravo sabor svih episkopa.

Patrijarh je samo prvi među jednakima. Njegova posebna ovlašćenja više su simboličkog karaktera, a od onih realnih bitno je što predstavlja SPC pred drugim autokefalnim crkvama, zatim u stranim državama u kojima SPC ima svoje eparhije i najzad pred matičnom državom Srbijom. Takođe, on predsedava svetim arhijerejskim saborom koji bi trebalo da zaseda dva puta godišnje i Sinodom čiji je stalni član uz četiri episkopa koji se menjanju.

Patrijarh se bira tako što svi arhijereji iz zemlje i inostranstva koji čine Sabor – bira među sobom kandidate, za koje je uslov da upravljaju eparhijom najmanje pet godina. Prvo je potrebno dobiti tri kandidata, tako što će svaki od njih imati 50 odsto plus jedan glas, pa se krugovi glasanja ponavljaju sve dok se taj uslov ne ispuni. Zatim se njihova imena stavljaju u tri koverte koje se polože u Jevanđelje. Neki od igumana manastira, posebno za tu priliku pozvan na Sabor, izvlači kovertu i predaje predsedavajućem, najstarijem arhijereju po stažu, da kaže ime novog poglavara, nakon čega se oglase zvona sa Saborne crkve.

Patrijarh German je uveo “Biranje žrebom“, nazvano apostolski način, kako bi smanjio uticaj vlasti na izbor poglavara. Na taj način prvi je izabran patrijarh Pavle, koji je tek u devetom krugu glasanja izabran za trećeg kandidata. Kasnije je, zbog svoje izuzetne skromnosti koja je postala tema brojnih anegdota, porukom da je bolje biti žrtva nego zločinac, ali i mudrim potezima, patrijarh Pavle nenametljivo postao taj sa kojim će svaki naredni poglavar biti meren i uporedjivan.

 

 

Ko su mogući patrijarsi ?

 

Da crkva i te kako može da bude težak protivnik pokazalo se u Crnoj Gori gde su se, po oceni mnogih, direktno sudarili vlast i mitropolit Amfilohije.

Zato će se, veruje, favorit za srpskog patrijarha tražiti u bliskosti episkopa bačkog Irineja s doskorašnjim poglavarom, patrijarhom Irinejom, kao i u uticaju koji je imao i za vreme patrijarha Pavla.

“U medijima se kao sigurni kandidat pominje i mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije koji je, kako piše u njegovoj zvaničnoj biografiji, duhovno čedo episkopa Irineja. Treći mogući kandidat je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koga je mitropolit Amfilohije očito spremao za svog naslednika. Njega oni koji su delili mitropolitove stavove vide kao dobar izbor za novog poglavara.

 

Nadja A. Keleris

 

 

Comments are closed.