Arhiepiskop grčki Jeronim: Kosmet je srpski Akropolj
30. септембра 2017.
Šokantno! EVO KO JE stvorio albansku naciju!
1. октобра 2017.

DANI EVROPSKE BAŠTINE U GROCKOJ

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, sinoć je u skupštinskoj sali opštine Grocka održana tribina posvećena Kasnorimskoj grobnici u Brestoviku

 

 

Živopisni pejzaži kraj reke pod voćnjacima i vinogradima kriju mnoga arheološka blaga, a opština Grocka je čuvena po jednom od najdragocenijih očuvanih spomenika iz antičkog perioda, ne samo na teritoriji Beograda već i u Srbiji.

Prema rečima direktorke KC Grocka – Zorice Atić, grobnica u Brestoviku je verovatno pripadala bogatoj rimskoj porodici koja je imala imanje u blizini, što predstavlja svojevrsnu kariku u lancu razvoja između poznoantičkih i ranohrišćanskih kultnih građevina.

Zasadi brestova

 

Brestovik je naselje jugoistočno od varoši Grocke, u neposrednoj blizini Dunava, a ime mu je nadenuo još knez Miloš Obrenović po nekadašnjim zasadima brestova. Sem po živopisnim pejzažima pod voćnjacima i vinogradima, Brestovik je čuven po jednom od najdragocenijih očuvanih spomenika iz antičkog perioda, ne samo na teritoriji Beograda već i u Srbiji. Kasnorimska grobnica nalazi se neposredno ispod seoskog groblja, a otkrivena je slučajno 1895. godine, kada je vlasnik imanja sadeći šljivik naišao na svod i zidove ovog zdanja.

Kasnorimska grobnica u Brestoviku je slučajno otkrivena. Otkrio ju je Vukašin Milosavljević iz Brestovika koji je na tom mestu hteo da zasadi šljivik. Jednostavno je propao u grobnicu i prestravio se. Našao se među freskama i u momentu pomislio da je u raju! Kada je došao sebi, otrčao je do seoskog popa i učitelja i rekao im šta mu se desilo… ispričao je arheolog Rade Milić.

Predavanje arheologa Radeta Milića, antropologa Miodraga Simovića i reditelja Nedeljka Kovačića praćeno video i foto materijalom imalo je za cilj upoznavanje javnosti sa vrednom kulturnom baštinom na teritoriji opštine Grocka, koja svojim značajem daleko prevazilazi lokalni karakter.

Tribinski program u okviru teme „Kulturno nasleđe i priroda“ organizovali su opština Grocka i Centar za kulturu u saradnji sa urbanim istraživačima Centra za urbani razvoj Beograda.

 

Nađa Keleris

Ostavite odgovor