U školi „Sveti Sava“ u Vrčinu predstavljene uniforme za đake

Lovačka salata je broj jedan za zimnicu!
11. септембра 2017.
Saša Mirković na saslušanju, Aci Lukasu krivični postupak
12. септембра 2017.

U školi „Sveti Sava“ u Vrčinu predstavljene uniforme za đake

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je OŠ ”Sveti Sava” u Vrčinu povodom početka uvođenja unificirane školske odeće i tom prilikom  izjavio da je potrebno najmanje dve godine kako bi ta praksa zaživela u svim osnovnim školama u Srbiji.

 

„To će trajati najmanje dve godine zato što smo svesni da nema dovoljno novca i nećemo nikom nametati obavezu na silu. Danas smo ovde da vidimo kako može da izgleda odeća đaka prvaka. Mada, za početak, dovoljno je da deca imaju pamučne majice sa grbom škole“, rekao je ministar Šarčević i istakao da insistira na đačkim uniformama jer donose mnoge dobrobiti za učenike, školu i roditelje.

Prema njegovim rečima – đačke uniforme smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, a kod dece razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi. To je prvi korak da decu motivišemo da se takmiče u znanjima i talentima, a ne modi i statusu. U školi svi moraju da se ponašaju pristojno i poštuju instituciju koja je osim obrazovne i vaspitna. Uvođenje uniformi je upravo uvođenje reda u školama”, poručio je ministar. On je dodao da se nada da će u svim osnovnim školama deca nositi uniforme i da je Ministarstvo ponudio sve vrste pomoći.

Gradski menadžer Goran Vesić, istakao je da uniforme ukidaju socijalne razlike, a roditelji u svakom slučaju kupuju deci odeću, bez obzira da li kupuju školsku ili neku drugu odeću, to je za njih trošak. Mi preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu možemo obezbediti određeni iznos kao pomoć roditeljima koji nisu u stanju da deci priušte uniforme”.

 

Na pitanje novinara da li će sva deca u Srbiji nositi iste školske uniforme, ministar je rekao da je to, po njegovom mišljenju – besmisleno.

„Svaka škola će imati svoj identitet i o tome će odlučiti roditelji, đaci i nastavnici te škole“, rekao je Šarčević.

On je istakao da se trenutno oko 55 odsto škola u Srbiji izjasnilo da će podržati inicijativu nošenja školskih uniformi.

Gradski menadžer je rekao da je veoma važno uvođenje reda u škole na čemu, kako je dodao, grad Beograd radi zajedno sa Ministarstvom prosvete.

„Mi, kao grad Beograd, aktivno smo učestvovali u izmenama prosvetnih zakona i očekujemo da će se zaštiti termini za korišćenje školske sale izmedju 19 i 21 sat, odnosno da ti termini neće biti dostupni za komercijalno iznajmiljivanje kako bismo mogli da pokrenemo akciju besplatnih škola sporta“, rekao je Vesić.

“Sveti Sava” jedna je od prvih škola koje su podržale inicijativu ministra da se u Osnovne škole uvedu đačke uniforme, a priliku da prvi u novoj školskoj godini ponesu odeću sa obeležjem škole pripala je odeljenju I1.

Direktor škole Dobrica Sinđelić zahvalio se što je baš njegova škola „Sveti sava“ izabrana za donirane uniforme.

“Ovo je podstrek roditeljima koji su i predložili uvođenje uniformi, a koje u našoj školi nose učenici mlađih razreda. Od malih nogu deca treba da uče da poštuju institucije. Odeća koju su danas dobili prvaci i njihova učiteljica je izuzetno lepa, a moje mišljenje je da bi uniforme trebalo da nosi i nastavno osoblje“, rekao je Sinđelić.

Nađa Andrejević Keleri

Ostavite odgovor